Klientům Komerční banky mizely podle Práva peníze z účtů

Deník Právo zjistil, jak funguje podvodný systém, který připravil několik klientů Komerční banky o milióny korun. Mladá fronta Dnes uvádí, že ve zdravotnictví chybějí peníze na léky na rakovinu, levnější preparáty přitom podle onkologů nemusí pacienta vyléčit. Lidové noviny upozorňují na nejasnosti kolem pronájmu pražského Karlova mostu soukromé firmě. Podle Hospodářských novin se VZP ani 9 měsíců po uvalení nucené správy nezbavila finančních problémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Několik klientů Komerční banky oznámilo, že jim z účtu záhadně zmizely peníze. Stopa podle deníku Právo vede kriminalisty nejspíš k mezinárodnímu zločineckému gangu. Peníze poškozených lidí podle listu skončily na zahraničních účtech například v Anglii, Belgii ale i na Ukrajině. Mezi poškozenými je například rodinná pekárna v Dobřanech na Plzeňsku, které někdo v systému elektronického bankovnictví postupně převedl z účtu téměř milion korun. Banka finanční ztrátu firmě nejspíš už nahradila.

Deníku se také podařilo zjistit, jak zřejmě celý podvodný systém funguje. Nejdůležitějším článkem je člověk, který pronikne do vnitřního systému banky a z vytipovaných účtů postupně elektronickou cestou převádí peníze na jiné účty v Komerční bance. Jejich majitelé, kteří v celé transakci figurují jako prostředníci v pozici bílého koně, si je pak jdou vyzvednout v hotovosti na přepážku a podle přesných instrukcí je uloží na účty v zahraničí. Tam je vybírají další lidé, popisuje celý systém Právo.

Boj s rakovinou bude těžší, varují lékaři. Jak upozorňuje dnešní Mladá fronta Dnes, ty nejlepší léky, které zachraňují život pacientům se zhoubnými nádory, nebudou brzy k dispozici všem, kteří by je potřebovali. Nejvíc se to podle onkologů i zástupců pacientských sdružení dotkne nových pacientů. Může za to prý úhradová vyhláška ministra zdravotnictví Davida Ratha, která začala platit 1. srpna.

Lékaři spočítali, že jim vyhláška nedovolí používat některé důležité, moderní léky, které jsou moc drahé. Nemocnice navíc mají ve druhém pololetí o 5 procent méně peněz než první letošní půlrok. Léků, kterých se to může dotknout, je celá řada. Moderní preparáty ale pomáhají pacientům v mnoha případech nemoc přežít, dodává Mladá fronta Dnes.

Praha 1 "prodala" Karlův most soukromé firmě, píší Lidové noviny. Významná pražská památka bude v září na několik dní uzavřena pro veřejnost, protože se na ní uskuteční firemní akce. První tři dny zůstane na mostě pro nepozvané návštěvníky jen třímetrový koridor, potom bude most zcela nepřístupný. Památku si pronajala módní firma Louis Vuitton pro svou velkolepou firemní oslavu spojenou s natáčením dokumentu o mezinárodní přehlídce veteránů.

Společnost údajně pro pronájem mostu získala všechna potřebná povolení. Případ ale provázejí nejasnosti. Karlův most pronajala firmě Technická správa komunikací, která se odvolává na souhlas Prahy 1. Zástupce radnice ale informace o pronájmu mostu zaskočila. Pořádání akce podpořil přímo starosta Prahy 1 Vladimír Vihan - aniž by o tom ale informoval své místostarosty, vysvětlují Lidové noviny.

VZP se ani 9 měsíců po uvalení nucené správy nezbavila finančních problémů, konstatují dnešní Hospodářské noviny. Od vyhlášení nucené správy největší zdravotní pojišťovna v zemi sice snížila svůj celkový dluh, ale jen za cenu injekcí ze státního rozpočtu. Systém zdravotního pojištění, který byl podle sněmovní vyšetřovací komise hlavním důvodem problémů, zůstal stejný.

Podle šéfa komise k VZP Jozefa Kubinyiho ze sociální demokracie je nutné udělat systémová opatření. Když se tak nestane, bude se Všeobecná zdravotní pojišťovna topit v dluzích i nadále. Současný šéf pojišťovny Pavel Horák si naopak myslí, že v každém systému je možné dodržet vyrovnané hospodaření. Minulé vedení si podle něj neumělo pohlídat, aby za investované peníze dostalo adekvátní protihodnotu, uvádějí Hospodářské noviny.

Veronika Malá, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme