Na Slovensku začínají oslavy Slovenského národního povstání

62. výročí si připomenou lidé a politici především v Banské Bystrici, kde ozbrojený boj proti wehrmachtu a proti vládě Josefa Tisa začal. Vzpomínkou akci se zřejmě pokusí narušit extremisté z občanského sdružení Slovenská pospolitost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrněný vlak SNP

Obrněný vlak SNP | Foto: Jan Rosenauer

Centrem oslav se Banská Bystrica stává pravidelně, právě na středním Slovensku vznikaly nejčetnější partyzánské oddíly. Chaotická organizace v počátku povstání způsobila, že partyzáni nedokázali splnit hlavní úkol - obsadit Dukelský průsmyk ještě před příchodem Rudé armády. Do bojů se zapojilo i mnoho Čechů, především členové 1. česko-slovenské armády, ve které bojovali i vojáci z dalších 30 zemí.

Extremisté ze Slovenské pospolitosti označují Slovenské národní povstání za svátek vlastizrady a za opravdového hrdinu považují Josefa Tisa, který byl během druhé světové války prezidentem samostatného Slovenské státu.

Členové Pospolitosti se pokoušejí ve svých modrošedých uniformách narušit státní svátky pravidelně a jejich předsedu kvůli tomu už několikrát stíhala policie.

Tentokrát přijede do Banské Bystrice i premiér Robert Fico a prezident Ivan Gašparovič, nejenom proto policie připravuje rázná opatření a nedovolí extremistům oslavy narušit. Místopředseda slovenské vlády Dušan Čaplovič oslaví výročí SNP v Praze vzpomínkovou plavbou po Vltavě.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme