Fico přesvědčuje evropské politiky o tom, že jeho vláda je demokratická

O tom, že je nová slovenská vláda opravdu demokratická a proevropská, přesvědčuje dnes v Bruselu šéfy Evropské unie a Severoatlantické aliance slovenský premiér Robert Fico. Mnozí evropští politici o tom totiž pochybují. Fico jedná v Bruselu poprvé od červencového nástupu do funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slovensko je zcela demokratickou zemí a bratislavské vládě záleží na právech menšin - tuto mantru podle pozorovatelů slovenský premiér v Bruselu s malými obměnami opakuje při všech setkáních. Znepokojení v evropských institucích vzbudilo především spojenectví Ficova hnutí Smer se Slovenskou národní stranou. Socialistická frakce europarlamentu proto už v červenci navrhla vyloučení Smeru z Evropské socialistické strany.

Ficova blesková návštěva na zasedání Evropského parlamentu v červenci obavy poslanců z jiných zemí nerozptýlila. Následné výpady slovenských nacionalistů na adresu maďarské menšiny reputaci nové slovenské vlády nezlepšily. Cílem dnešní návštěvy slovenského premiéra v Bruselu tak není podle pozorovatelů jen to, aby se představil, ale také aby vysvětloval.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme