Vítězem černohorských voleb se stala koalice Milo Djukanoviče

Koalice pro evropskou Černou Horu vedená dosavadním premiérem Milo Djukanovičem zvítězila v prvních parlamentních volbách této nejmladší evropské země. V 81 členném parlamentu obsadí podle předběžných výsledků 39 křesel. Opoziční prosrbský blok vedený Socialistickou lidovou stranou získá asi 11 mandátů, stejně tak jako nová Strana pro změnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milo Djukanovič

Milo Djukanovič | Zdroj: ČTK

Černohorský premiér Milo Djukanovič dnes prohlásil, že jeho koalice vyšla z nedělních parlamentních voleb v Černé Hoře jako absolutní vítěz. Vítězství přitom označil za triumf proevropské politiky Černé Hory.

"Černá Hora se v blízké budoucnosti stane opravdu demokratickým státem s fungující ekonomikou. Zemi přiblížíme k našemu cíli, plnoprávnímu členství v Evropské unii," vyjádřil se dosavadní premiér a předseda Demokratické strany socialistů Milo Djukanovič.

Muž, který stojí v čele země nepřetržitě už od roku 1991, slibuje pokračování cesty do evropských struktur a Severoatlantické aliance. Opozice mu ale vytýká, že toleruje korupci a udržuje styky s podnikateli, kteří bohatnou na pašování zboží a údajně pochybných privatizačních projektech.

I to byl jeden z možných důvodů úspěchu Strany pro změnu, která volá po opravdových reformách.

Černá Hora získala nezávislost na Srbsku letos v květnu a právě Djukanovič je označován za architekta samostatnosti. V nedělních prvních parlamentních volbách nezávislé Černé Hory soupeřilo o 81 mandátů 747 kandidátů. Do hlasování se zapojilo 70 procent obyvatel země s 620 tisícovou populací.

Marie Matúšů, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme