Merkelová podporuje vznik Centra proti vyhánění

Vznik kontroverzního Centra proti vyháněním v Berlíně je stále reálnější. Pro jeho vybudování se znovu vyslovila německá kancléřka Angela Merkelová. Otevření dokumentačního centra dlouhodobě prosazuje Svaz vyhnanců, který tak chce připomenout poválečné bezpráví na německých vysídlencích. Projekt se ale nelíbí Polsku a ani česká strana ho nepodporuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: AFP

Vyhánění nejsou překonaným fenoménem, řekla Merkelová s poukazem na etnické čistky v bývalé Jugoslávii nebo situaci v západosúdánské provincii Dárfúr. Podle kancléřky by měl v Berlíně na přiměřeném místě vzniknout symbol proti všem vyháněním a etnickým čistkám.

Připomínku dvanácti milionů Němců, kteří po druhé světové válce museli odejít z východní Evropy, považuje Merkelová za důležitou část německé historie. Strany křesťanské unie CDU/CSU plán na vybudování centra dlouhodobě podporují. Předchůdce německé kancléřky v úřadě, sociální demokrat Gerhard Schröder, byl naopak proti.

Hlavně Polsku je ovšem projekt Svazu vyhnanců vedených Erikou Steinbachovou trnem v oku. Někdejší polský ministr zahraničí Bronislaw Geremek taky spolkovou kancléřku vyzval k jasnému odmítnutí centra. Ta teď učinila pravý opak.

Při své nedávné návštěvě Německa se proti vybudování vyhnaneckého centra vyslovil také nový český ministr zahraničních věcí Alexandr Vondra. Podle šéfa české diplomacie není záměr šťastným krokem a Česká republika se na něm rozhodně nebude podílet.

Určitou protiváhou centru má být projekt evropské sítě Paměť a solidarita, který iniciovala Schröderova vláda a na němž se loni dohodli ministři kultury Německa, Polska, Maďarska a Slovenska. Cílem tohoto projektu by měla být dokumentace nucené migrace ve 20. století.

Zástupci České republiky a Rakouska se k němu ale odmítli připojit. České ministerstvo kultury to zdůvodnilo nedostatečně vyjasněnými organizačními a finančními aspekty projektu.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme