Ruští poslanci amnestovali čečenské rebely

Ruští poslanci dnes schválili amnestii pro čečenské rebely a také pro ruské vojáky, kteří působí na Severním Kavkaze. Moskva se tak amnestií snaží přesvědčit zbytky povstalců v Čečensku, aby se vzdali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Poslanci státní dumy přijali amnestii navrženou prezidentem Putinem bez větších výhrad. Na základě ruské ústavy záleží vyhlášení amnestie čistě na vůli poslanců, nepotřebují ani podpis prezidenta. Nové nařízení se bude kromě povstalců vztahovat také na ruské vojáky podezřelé ze spáchání zločinů během služby v Čečensku či v jiných krizových oblastech na jihu Ruska.

Amnestie se ale netýká banditů, kteří mají na svědomí teroristický čin, znásilnění a nebo zajali rukojmí. Potrestání čeká také ruské vojáky, kteří stáli za krádeží či prodejem zbraní. Amnestie bude platit zřejmě už od zítřka po dobu šesti měsíců.

Jiný návrh na omilostnění, speciálně určený pouze čečenským rebelům, byl vyhlášen v polovině června a vyprší na konci září. Do dnešního dne ho využilo na tři sta mužů, kteří se vzdali a složili zbraně. Pokud nejsou podezřelí z těžkých zločinů, nebudou trestně stíháni.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme