Počet narozených dětí poprvé od roku 1993 překročil počet zemřelých

Počet obyvatel naší země se už čtvrtým rokem zvyšuje. Velmi pozitivní zprávou je také, že počet narozených dětí v Česku letos v prvním pololetí poprvé od roku 1993 překročil počet zemřelých. Ovšem celkový počet obyvatel státu je mnohem významněji ovlivněn příchodem cizinců. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé

lidé | Foto: Jan Rosenauer

Dětí se v naší zemi rodí stále víc. I letos statistici předpokládají, že celkový počet nových miminek přesáhne hranici 100 tisíc. Podle nejnovějších údajů se za první půlrok narodilo zhruba o tisíc dětí víc než za stejné období loňského roku. Podstatné ale je, že na jednu ženu připadá průměrně pouze 1,3 dítěte a Česká republika se tak řadí mezi země, kde ženy za život porodí v průměru nejméně potomků.

"Z hlediska absolutních počtů se letos nejvíce dětí narodilo ve Středočeském kraji a v Praze. Absolutní počty ale závisí na početní velikosti daného regionu. Pokud však budeme hodnotit úroveň plodnosti tak, že ji vztáhneme k počtu žen žijících v daném územním celku, tak nejvyšší plodnost v současnosti vykazuje Ústecký a Středočeský kraj," říká Terezie Kretschmerová z Českého statistického úřadu.

Podle demografů za vyšší porodností v Česku není změna chování mužů a žen, ale spíš to, že ve věku rodičů jsou silné populační ročníky sedmdesátých let. Rodí zejména ženy mezi 28 a 30 lety, tedy matky narozené v letech 1975 až 1978.

Zvyšuje se také celkový počet obyvatel České republiky. Nejvíce se na tom podílejí imigranti ze zahraničí. Cizinců u nás legálně žije asi 300 tisíc a tvoří zhruba 3 procenta všech obyvatel.

"Pro cizince jsou nejatraktivnější Praha a Středočeský kraj. Pokud se ale na situaci podíváme z pohledu státního občanství cizinců, tak Praha a Středočeský kraj nejvíce přitahují občany Ukrajiny. Do Prahy míří nejčastěji i občané Ruska a Slováci. Vietnamci jsou naopak nejvíce zastoupeni v populaci Karlovarského kraje," upřesňuje Kretschmerová.

Z dalších údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem vyplývá, že lidé projevují menší zájem o vstup do manželství. Roste také počet dětí, které se rodí nesezdaným dvojicím. Jedná se asi o jednu třetinu všech narozených dětí.

"V roce 2005 bylo uzavřeno okolo 52 tisíc sňatků. V letošním roce zaznamenáváme vůči předchozímu roku zatím pokles. Jaká ale bude situace za celý rok 2006, budeme moci posoudit až z dalších údajů, protože dosud nemáme data za pro sňatky nejatraktivnější měsíce, kterými jsou červen až září," vysvětluje Terezie Kretschmerová.

Polovina manželství u nás navíc končí rozvodem. Toto číslo se v posledních letech drží na stejné úrovni.

Blanka Černá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme