Chirac: Pokud chce Turecko do EU, musí uznat genocidu Arménů

Turecko musí uznat genocidu Arménů z doby první světové války, pokud chce uvažovat o vstupu do Evropské unie. Uvedl to Jacques Chirac během historicky první návštěvy francouzského prezidenta v Arménii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jacques Chirac a arménský prezident Robert Kocharian

Jacques Chirac a arménský prezident Robert Kocharian | Zdroj: ČTK

Francie masakry Arménů z první světové války uznala před pěti lety, ale Turecko pojem genocida stále odmítá. Připouští však, že v tehdejší Osmanské říši zahynulo až půl milionu Arménů. Sami Arméni odhadují tento počet na trojnásobek.

Francouzský prezident tak dal jasně najevo, že bez toho, aniž by Turecko uznalo genocidu, jsou jednání o vstupu země do Evropské unie bezpředmětná.

K Francii váže Arménii hluboká historická vazba. V současnosti žije na území francouzského státu až 400 tisíc obyvatel s arménskými kořeny. Chiraca doprovází na historické návštěvě řada osobností z různých oblastí společenského života, včetně populárního zpěváka Charlese Aznavoura, který je také arménského původu.

Arménská strana přikládá návštěvě velký význam. Podle některých analytiků je srovnatelný s významem návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina, který do Jerevanu zavítal loni.

Jan Šmíd, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme