Příští rok bude stát dětem hradit hexavakcínu

Hexavakcína bude od příštího roku zdarma. Slíbil to ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který v rozpočtu našel potřebných 100 milionů korun. Hexavakcína, která je k dětem šetrnější, slouží k základnímu očkování proti šesti vážným dětským nemocem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

očkování

očkování | Foto: očkování

Vakcína slouží k základnímu očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli, žloutence typu B, dětské obrně a zánětu mozkových blan i plic. Například k injekčnímu očkování proti obrně nás už několik let vyzývá Světová zdravotnická organizace. "Očkování je jedna z nejúčinnějších prevencí, to znamená, brání budoucím nákladům na zdravotní péči, popřípadě dalším nákladům i pro stát, například nákladům za epidemie," vysvětluje tento krok ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Doposud rodiče platili za jednu dávku hexavakcíny 1500 korun, dítě ale potřebuje vakcíny tři. Zavedením této očkovací látky se Česká republika zařadí podle hlavního hygienika Michaela Víta mezi ostatní vyspělé evropské státy. "V takových městech, jako je Praha, dneska už minimálně 50 procent nově narozených dětí nechávají rodiče očkovat hexavakcínou. Čili já si myslím, že nemůžeme dělat dvojkolejné zdravotnictví."

Tím, že bude vakcínu zajišťovat stát, by měly odpadnout i problémy s její distribucí.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme