Desítky nevládních zahraničních organizací přerušily práci v Rusku

Doplatily tak na kontroverzní nový zákon, který velmi výrazně omezuje jejich činnost. Podle něj se totiž musely do včerejška přeregistrovat u Federální registrační služby. Řada z nich to ale kvůli byrokratickým překážkám nestihla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Svou činnost tak museli přerušit například Lékaři bez hranic a další významné zahraniční organizace. Novelu už několik měsíců kritizují přední ruští ochránci lidských práv a viní zejména Kreml.

"Snaží se teď škodit hlavně nezávislým strukturám a nový zákon o registraci je toho jen důkazem. Značně omezuje občanskou společnost v Rusku," řekl Českému rozhlasu Sergej Kovaljov. V Moskvě tak dočasně přerušily činnost například Amnesty International či Human Rights Watch. Čekají, jak ruské orgány jejich žádosti podané na poslední chvíli posoudí.

"Je to cílený tlak a tendence a myslím si, že nás čekají ještě horší časy. Může to skončit daňovými kontrolami a nebo uzavíráním účtů," domnívá se Ludmila Aleksejeva, šéfka moskevské Helsinské skupiny. Některé zahraniční organizace, jako například Greenpeace, tak raději založily místní pobočky a staly se ruskými právními subjekty. Na ty se totiž nový zákon nevztahuje.

Milan Kopp, Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme