O výměně zajatců mezi Izraelem a Hizballáhem prý vyjednává tajný agent

Výměnu zajatců se mezi Izraelem a šíitským hnutím Hizballáh se podle německého týdeníku Der Spiegel pokouší zprostředkovat tajný německý vyjednavač. Obvykle dobře informovaný časopis uvádí, že zprostředkovatele vyslal na Blízký východ sám dosluhující generální tajemník OSN Kofi Annan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté Hizballáhu vylepují vlastní plakát

Aktivisté Hizballáhu vylepují vlastní plakát | Foto: Jaromír Janev

Spiegel tvrdí, že zprostředkovatelem je elitní agent Spolkové zpravodajské služby, který už má zkušenosti z předešlých výměn zajatců mezi židovským státem a Hizballáhem.

Dotyčný Němec je údajně skvělým odborníkem na šíitské hnutí a osobně se zná i se šéfem Hizballáhu Hasanem Nasralláhem.

Úkol vyjednavače je podle německého týdeníku velmi obtížný, protože představy obou znesvářených stran ohledně výměny zajatců si jsou na hony vzdálené.

Za propuštění unesených vojáků Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva žádá Hizballáh cenu, na kterou izraelský kabinet není ochotný přistoupit. Tou má být osvobození stovek vězněných Arabů. I proto považuje OSN výsledek zprostředkovatelské mise za zcela otevřený.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme