Soud poslal bývalého šéfa Enronu na 24 let do vězení

Americký federální soud v Houstonu poslal bývalého výkonného ředitele společnosti Enron Jeffreyho Skillinga na více než 24 let vězení. Vyvrcholily tak soudní procesy po odhalení největšího účetního podvodu v dějinách Spojených států v roce před pěti lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeffrey Skilling

Jeffrey Skilling | Foto: AFP

Dvaapadesátiletý Skilling i v závěrečné řeči prohlásil, že se necítí vinen a vše sváděl na vnější okolnosti bankrotu Enronu.

Kromě 24 let vězení musí Skilling zaplatit také 50 milionů dolarů do fondu pro oběti účetních podvodů. Kvůli machinacím vedení Enronu totiž přišla řada drobných investorů o své celoživotní úspory. Americká administrativa dala přednost aspoň částečným náhradám těchto škod před vyrovnáním vládních pohledávek.

Další představitel Enronu Kenneth Lay před závěrem procesu zemřel na selhání srdce. Andrew Fastow, jehož výpovědi pomohly usvědčit aktéry podvodů, stráví za mřížemi šest let.

Alexandr Pícha, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme