Svět vítá saudskoarabský plán řešení krize na Blízkém východě

Pozitivní ohlasy vyvolal návrh Saúdské Arábie na mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Návrh počítá mimo jiné s tím, že arabské státy oficiálně uznají stát Izrael. Ten se má na oplátku stáhnout z okupovaných území. Vysoký představitel Evropské unie Javier Solana, který je v těchto dnech na Blízkém východě, míří do Džiddy, kde saúdskoarabský plán podrobně projedná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Solana a J. Arafat

J. Solana a J. Arafat | Zdroj: ČTK

Izrael už dal najevo, že je o saúdskoarabském mírovém plánu ochoten jednat. Přivítaly ho i Spojené státy. O řešení izraelsko-palestinského konfliktu diskutuje i Rada bezpečnosti OSN. Izraelští a palestinští bezpečnostní představitelé se sešli na šestihodinové schůzce. I když ji provázely velké rozpory, dohodly se obě strany, že budou v jednáních pokračovat.

Izraelsko-palestinské střety ale neustávají. Při nejnovějším incidentu zastřelil neznámý palestinský útočník na předměstí Jeruzaléma jednoho Izraelce a dalšího zranil. Pachateli se podařilo utéct. Předtím zabili izraelští vojáci jednoho Palestince v uprchlickém táboře u Nábulusu.

Michal Kotyk, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme