Vzácný tank československé armády dostane v USA původní barvy

Největší vojenské muzeum ve Spojených státech ve městě Aberdeen dnes vrátí původní barvy proslulému tanku Škoda LT-35. Za první republiky ho měla ve výzbroji československá armáda. Americké muzeum přistoupilo k náročné akci na návrh Českého rozhlasu, který pomohl zajistit potřebnou dokumentaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tank LT-35

tank LT-35 | Foto: Alexandr Pícha

Vzácný exponát hlavního tanku prvorepublikové armády měl německé barvy a kříž, když se ho při dobývání Německa zmocnili američtí vojáci. Přestože naše armáda měla těchto tanků skoro 300, nezachoval se u nás žádný.

"Americké armádní muzeum mělo tank v podobě, v jaké jsme ho zbavili Němcům. Jsme ale rádi, že ho teď ukážeme jako součást vaší historie, jako český tank. A v tomto stavu už zůstane navždy," řekl Českému rozhlasu ředitel muzea, generál William Atwater.

Tank Škoda bude mít tříbarevnou kamufláž v okrové, hnědé a zelené barvě a znaky naší armády. S odbornou dokumentací pomohl Vojenský historický ústav, ale hlavně vydavatel odborné literatury Miroslav Bílý. Je reálné, že americké muzeum zapůjčí exponát dlouhodobě do České republiky.

Alexandr Pícha, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme