Obchody Delvita koupí německá REWE Group

České obchody Delvita koupí za 2,8 miliardy korun německá společnost REWE Group, která provozuje sítě obchodů Penny Market a Billa. Vlastník Delvity, belgická firma Delhaize, se rozhodl český trh opustit kvůli finančním ztrátám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delvita

Delvita | Foto: Marián Vojtek

Prodejny Delvita chce REWE přeměnit na supermarkety Billa. Delhaize prodává 96 svých obchodů v Česku za podmínky, že nový vlastník převezme všechny jejich zaměstnance. Transakci ještě musí schválit regulační orgány.

Delvita je už čtvrtým obchodním řetězcem, který se rozhodl z českého trhu odejít. Loni opustil Českou republiku Julius Meinl, letos ho následoval francouzský Carrefour a německý řetězec Edeka. REWE Group byla podle tisku jedním ze zájemců o síť Delvita vedle nizozemského Aholdu a britského Teska.

Skupině REWE loni mezi deseti největšími tuzemskými obchodníky patřilo čtvrté místo za Makro&Cash Carry, skupinou Schwarz (diskonty Lidl a hypermarkety Kaufland) a společností Ahold (supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova). Loni vykázala firma v Česku obrat 665 milionů eur (zhruba 19 miliard korun) a zaměstnávala 6300 lidí.

Delvita byla loni mezi deseti největšími českými maloobchodními prodejci poslední. Společnost loni v ČR prohloubila ztrátu na 839 milionů korun ze 185 milionů v roce 2004. Neuhrazená ztráta Delvity z minulých let na konci loňského roku činila dalších 1,75 miliardy korun. Tržby Delvity za prodej zboží loni meziročně klesly o 470 milionů na 8,4 miliardy korun.

Supermarketové řetězce, mezi které Delvita patří, v Česku v posledních letech ztrácí pozici, protože je z trhu vytlačují diskontní prodejny a hypermarkety. Supermarkety mají na celkovém obratu 50 největších prodejců zhruba 17procentní podíl a již je téměř dohnaly diskontní prodejny, které zde expanzi zahájily později. Na trhu kralují hypermarkety s podílem 41 procent.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme