Důlní neštěstí na Slovensku horníci nepřežili

Všichni horníci, které zasypala hornina ve slovenském uhelném dole Nováky, jsou mrtví. Záchranáři ještě nenašli těla všech obětí, ale sesuv jílovitého nadloží a přívaly bahna byly tak rozsáhlé, že horníci nemohli přežít. Oznámil to slovenský ministr hospodářství, který po celou dobu sledoval záchranné práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bánští záchranáři

bánští záchranáři | Zdroj: ČTK

Hornické městečko Nováky na západním Slovensku se zahalilo do smutku. Třídenní pátrání po čtyřech zavalených hornících skončilo neúspěchem. Záchranáři sice nenašli všechna těla obětí, ale vzhledem k rozsahu závalu nemohl nikdo přežít. Uvedl to ministr hospodářství, který po celou dobu záchranné práce sledoval.

Obrovská masa hornin se zřítila do štoly 200 metrů pod zemí tak rychle, že horníci neměli šanci přežít. K místu, kde pracovali,s e doposud záchranáři ani nedostali. "Veškerá těžká mechanizace je rozdrcená, celá chodba je plná jílu, kamenů a zbytků dřevní výztuhy," uzavřel výsledky záchranných prací ministr hospodářství Lubomír Jahnátek. "V době průtoku sutě byl celý profil zaplavený, takže tam nebyl volný prostor pro nějaké dýchání nebo přežití."

Do štoly se podle všech poznatků zřítilo celé nadloží, důkazem je povrchový kráter široký 11 a hluboký 30 metrů. Zřejmě proto záchranáři nenašli celá těla obětí, pouze jejich části, které nedokázali identifikovat.

K sesuvu půdy došlo ve čtvrtek ráno a představitelé dolu Nováky tvrdí, že průzkumné vrty žádné nebezpečí neukazovaly a bezpečnostní opatření odpovídala normám.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme