Místo do Halbe zamířili k válečnému hřbitovu v Seelow

Němečtí neonacisté v sobotu vzpomínali na vojáky wehrmachtu, kteří padli během druhé světové války. Úřady letos pravicovým extremistům zakázaly shromáždění na největším německém válečném hřbitově v městečku Halbe. Neonacisté se na poslední chvíli rozhodli svůj pochod přesunout do města Seelow u polských hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

květiny na hřbitově v Halbe

květiny na hřbitově v Halbe | Zdroj: ČTK

Díky masivnímu nasazení policie se podařilo zabránit střetům stovek ultrapravičáků s jejich odpůrci. Posměšným pokřikem "prohráli jste válku" vítali neonacisty v Seelowě desítky anarchistů a příslušníků krajní levice.

Své německé soudruhy přijel podpořit i David Pazdera z Komunistického svazu mládeže, který české ministerstvo vnitra minulý měsíc rozpustilo: "Vypravili jsme se sem zabránit pochodu nacistů."

1700 policistů, včetně těžkooděnců a psovodů, oba znesvářené tábory, z nichž ale ani jeden netoužil po konfrontaci, k sobě nepustilo. V ulicích byly i stovky obyvatel Seelowa, kteří neonacistům přišli ukázat, že tu nejsou vítáni. "Jako dítě jsem zažil, jak tudy prošla fronta. Moje rodné město leželo z devadesáti procent v troskách. Kdo se nepoučil z historie a chce, aby se něco takového opakovalo, tomu není pomoci a každý občan to musí dát najevo!," říká jeden z nich.

Levicový aktivista Steffen Peters zalitoval, že zatímco neonacisté dokázali svoji akci pružně přesunout z Halbe do Seelowa, politická reprezentace Braniborska se sešla v Halbe, kde pravicový extremista nebyl snad ani jeden. "Myslím si, že nejlepší metodou boje proti neonacistům je, když se jim co nejvíc lidí postaví do cesty, to je jediná řeč, které rozumějí..."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme