Nejvíce Andělů přilétlo Čechomoru

Akademie populární hudby udělila v pražské Paegas aréně své výroční ceny - Anděly 2001. Triumf slavila kapela Čechomor, která si z šestnácti sošek okřídlených andělů odnesla tři. Čechomor získal ocenění za skladbu roku Proměny i za stejnojmenné album a je také skupinou roku. Anděla doprovázející vstup do Síně slávy získala Helena Vondráčková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anděl 2001

Anděl 2001 | Foto: Akademie populární hudby

Heleně Vondráčkové však patří i Anděl jako nejlepší české zpěvačce roku 2001. "Já už jsem ani nedoufala, že tenhle anděl ke mě někdy doletí, a o to víc jsem dojatá a strašně ráda," svěřila. S prázdnou odešly Monika Načeva a Zuzana Navarová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Vondráčková přebírá Anděla

Už popáté patří ocenění v kategorii zpěváků Danu Bártovi, který dostal přednost před Petrem Mukem a frontmanem kapely Support Lesbiens Kryštofem Michalem. "Já jsem nad tím přemýšlel a zjistil jsem, že jsem v minulém roce nevydal ani nenahrál nic, co by stálo za nominaci, takže mě mrzí, že se na tomto místě vnímám setrvačně," řekl se soškou v ruce Bárta a akademikům vzkázal, že kdyby se v příštím roce mezi nominované nevešel, bere si letošního Anděla jako zálohu za chystanou desku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dan Bárta přebírá Anděla

Ostravská skupina Kryštof byla oceněna titulem Objev roku, na protest proti vysílání přenosu ceremoniálu televizí Nova si však pro cenu nepřišla. Ve znovu zavedené kategorii Videoklip roku zvítězil Martin Krejčí za písničku Duševní kapely Tata Bojs.

Akademie letos opustila princip přímého hlasování během ceremoniálu a vrátila se k modelu korespondenčního hlasování. Nominace na hlavní ceny vzešly z prvního kola dvoukolového hlasování a z trojice nominovaných, kteří dostali v prvním kole v každé kategorii nejvíc hlasů, vybrali členové Akademie populární hudby jediného kandidáta, jenž by si podle jejich názoru zasloužil Anděla získat. Ze součtu tipů ve druhém kole pak vzešli letošní vítězové, držitelé Anděla 2001.

Nápad udělovat každý rok české hudební ceny se poprvé realizoval v roce 1991 pod názvem Výroční československé hudební ceny. V letech 1992 až 1996 byla akce známá jako Gramy a její vítězové dostávali malé keramické gramofony. Po protestech Spojených Států, které si stěžovaly, že český název porušuje copyright, i po ne vždy úspěšných pokusech vytvořit ideální formu ceremoniálu a hlasování, se opět hledal nový název i podoba. Ty předznamenaly v roce 1997 zlaté sošky andělů Jaroslava Róny, podle kterých byla letos celá akce nazvána.

Milan Kopp, Petr Doležel, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme