České letadlo zadržované v Turkmenistánu přistálo v Praze

Český vojenský speciál Tu-154 se dopoledne v pořádku vrátil z turkmenského Ašchabádu. Plných 14 hodin tam musel čekat pod dohledem ozbrojenců, než mu turkmenské úřady povolily návrat do Česka. Zpoždění způsobila podle ministra obrany Jiřího Šedivého administrativní chyba, Turkmenistán se podle jeho slov už omluvil. Na palubě zadržovaného stroje byla oficiální česká delegace, která se vracela z Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český armádní letoun v Ašchabádu

Český armádní letoun v Ašchabádu | Zdroj: ČTK

Armádní špičky, náměstek ministra obrany, poslanci, novináři. Takové bylo složení delegace, která letěla navštívit české vojáky do Afghánistánu. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám nepřistáli v hlavním městě Kábulu, ale v 50 kilometrů vzdáleném Bagramu, kde je americká základna. Jsou tam problémy s nedostatkem paliva, takže každé letadlo ho natankuje jen tolik, aby mu vydrželo do nejbližšího mezipřistání, které bylo pro český vojenský speciál v Turkmenistánu.

Tamní úřady ale letadlo zadržely, protože společně s delegací cestovala i ozbrojená ochranka. České letadlo mělo písemné povolení k přistání v Ašchabádu, to však turkmenská strana kvůli údajným nesrovnalostem v dokumentaci střelných zbraní na palubě českého stroje nečekaně zrušila a v pátek ve 20:15 o tom faxem informovala českou ambasádu v Moskvě, která vyřizuje také turkmenskou agendu.

Na velvyslanectví ale v tu dobu již nikdo nebyl a český velvyslanec Miroslav Kostelka se o problémech dozvěděl, až když mu v sobotu zavolal z paluby zadržovaného letounu šéf branného výboru sněmovny Jan Vidím. Komplikace se nakonec podařilo vyřešit dnes ráno po čtrnáctihodinovém čekání na letišti v Ašchabádu. Dopoledne stroj přistál v Ruzyni.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme