Hladovějícímu Šešeljovi podle lékařů hrozí smrt

Srbskému ultranacionalistovi Vojislavu Šešeljovi hrozí smrt. Takový je závěr prohlídky, kterou provedl mezinárodní lékařský tým. Zakladatel Srbské radikální strany je haagským mezinárodním tribunálem obviněn z podněcování etnických čistek v Chorvatsku a Bosně. Ve vězení drží už několik týdnů hladovku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přiznivec Vojislava Šešelje

přiznivec Vojislava Šešelje | Foto: AFP

Obviněný Srb zhubl o 25 kilogramů. Obavy o jeho zdravotní stav vedly k tomu, že ho v uplynulých dnech společně vyšetřili srbský, ruský a francouzský lékař.

V rozhovoru pro nizozemskou tiskovou agenturu dali najevo vážné znepokojení. Francouzský lékař se zmínil o nebezpečí infarktu, pokud bude Šešelj v hladovce pokračovat. Srbské úřady požádaly haagský tribunál o povolení k jeho převozu do Bělehradu, ale zatím nedostaly odpověď.

Šešelj před haagským tribunálem využíval v poslední době podobnou taktiku jako bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič. Chtěl se hájit sám a odmítal přidělené právníky. V létě mu v tom soud zabránil, protože podle jeho závěru pouze zdržoval jednání. Po jednom ze slyšení, kdy obžalovaný Srb obzvlášť vehementně protestoval, nařídil soudce přerušení jednání. Zanedlouho zahájil Šešelj hladovku.

Vojislav Šešelj je obviněn z odpovědnosti za vraždy, perzekuce, vyhlazování obyvatelstva, nelidského zacházení a nucených přesunů, kterých se dopouštěly pod jeho velením polovojenské formace na nesrbském obyvatelstvu v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, ale i na samotném severu Srbska, v takzvané Vojvodině.

Z haagské cely dvaapadesátiletý Šešelj stále předsedá Srbské radikální straně, která je nejsilnější parlamentní stranou v Srbsku, a v lednových volbách dokonce povede její kandidátku. Dříve dvakrát neúspěšně kandidoval na prezidenta, v roce 1998 se za Miloševiče stal srbským vicepremiérem. Miloševičovým spojencem zůstal až do jeho pádu v říjnu 2000.

V únoru 2003 se Šešelj sám vzdal mezinárodnímu tribunálu. Vyzývá ale svoje stoupence, aby nedovolili zadržení nebo vydání dvou hlavních obviněných na seznamu ICTY - předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče a generála Ratka Mladiče, kteří jsou již více než deset let na útěku před spravedlností. Miloševič zemřel v cele haagského vězení letos v březnu ještě před ukončením svého procesu.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme