Clay Regazzoni zemřel při autonehodě

Bývalý slavný pilot formule 1 Clay Regazzoni zahynul při autonehodě v Itálii. Sedmašedesátiletý Švýcar, jenž byl kolegou legendárního Nikiho Laudy ve stáji Ferrari a v roce 1974 se stal vicemistrem světa, přišel o život na dálnici u Parmy. Oznámila to italská policie, podle níž se Regazzoniho auto střetlo s nákladním vozem. Nikdo další nebyl při havárii zraněn.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clay Regazzoni

Clay Regazzoni | Zdroj: ČTK

Clay Regazzoni závodil ve formuli 1 v letech 1970 až 1980. Absolvoval celkem 132 Velkých cen, v nichž vybojoval pět vítězství a ve 28 závodech se umístil na stupních vítězů. Nejlepší sezonu prožil v roce 1974, kdy prohrál souboj o světový titul s Brazilcem Emersonem Fittipaldim o pouhé tři body.

Jeho kariéra byla spojena především s Ferrari, za které jezdil s přestávkou dohromady šest sezon. "Ztratili jsme v něm odvážného jezdce a člověka, který stejně také žil. Vzpomínám na něj nejen jako na jednoho ze svých závodníků, ale také na někoho, kdo měl k Ferrari opravdu vášnivý vztah," řekl prezident italské automobilky Luca di Montezemolo, který byl v 70. letech manažerem týmu Ferrari.

Výrazně se Regazzoni zapsal i do historie týmu Williams, pro který získal v roce 1979 v Silverstone premiérové vítězství v Grand Prix. "Byl to zřejmě nejdůležitější okamžik během našeho působení ve formuli 1. Byl to gentleman a byla radost mít ho v týmu," uvedl šéf stáje Frank Williams.

Regazzoniho dráhu v F1 ukončila v roce 1980 nehoda v Grand Prix USA na okruhu v Long Beach, po níž zůstal upoután na invalidní vozík. Později se také angažoval v boji o rovná práva pro handicapované. Dokonce se ještě vrátil k automobilovým závodům a několikrát se zúčastnil Rallye Paříž - Dakar. V roce 1988 dokázal s tatrou vyhrát prolog ve Francii.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme