Vědci objevili náhradu za embryonální kmenové buňky

Oprava lidských tkání nebo celých orgánů by mohla být jednodušší. Američtí vědci objevili náhradu za kmenové buňky odebírané z lidských embryí, které se k tomuto účelu používají. Podle výzkumníků je mohou stejně dobře nahradit buňky získané z plodové vody nebo z placenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v laboratoři

v laboratoři | Foto: llnl.gov

"Věříme, že tyto buňky poskytnou hodnotný zdroj pro opravy tkání a pro tvorbu celých orgánů," uvedl Anthony Atala, vedoucí výzkumu Institutu pro regenerativní medicínu Univerzitní školy medicíny Wake Forest.

Tento objev, který by podle vědců mohl znamenat revoluci v medicíně, je důležitý také z etického hlediska. Odebírání kmenových buněk přímo z embryí je totiž v řadě zemí považováno za neetické. Podle vedoucího výzkumu Anthonyho Ataly jsou navíc kmenové buňky z plodové vody univerzální.

Mohou se z nich proto v laboratorním prostředí vypěstovat různé druhy lidských tkání - nervy, kosti, svaly, ale třeba také tkáně tělních orgánů nebo krev. Kmenové buňky, dosud odebírané z lidských zárodků, už jsou většinou diferencované a nelze z nich tvořit různé druhy tkání.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme