Topolánek se snaží dopisem přesvědčit poslance ČSSD k podpoře vlády

Po krachu včerejšího jednání s vedením sociální demokracie rozeslal premiér a šéf ODS Mirek Topolánek dopisy jednotlivým poslancům ČSSD. Vysvětluje v něm současnou situaci a žádá je o podporu trojkoaličního projektu. V elektronické podobě byl text dopisu rozeslán už včera, na papíře pak dnes ráno. Premiér požádá poslance o důvěru své vládě 19. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

ODS, lidovci a zelení, kteří druhou Topolánkovu vládu vytvořili, se ve dvousetčlenné dolní komoře opírají jen o 100 poslanců, což k získání důvěry nestačí. Zbylých 100 hlasů patří ČSSD a KSČM, které vládu nepodpoří.

Dopisem, který je sestavený do sedmi bodů, se snaží šéf ODS sociální demokraty přesvědčit, proč by měli umožnit vznik jeho trojkoaliční vlády, a tím také nalézt cestu ven ze současné povolební situace.

Zdůrazňuje v něm především potřebu reforem a udržení pravolevého politického spektra v České republice. Mezi argumenty je i to, že tolerance vlády by ČSSD zaručila významnou kontrolní opoziční roli ve sněmovně. Zástupci druhé nejsilnější strany by pak také mohli zasednout například v některých komisích.

Jak řekl Topolánek Rádiu Česko, v klubu ČSSD je více poslanců, kteří si myslí, že by sociální demokracie neměla blokovat vznik nové vlády. "Ten okruh lidí, kteří si myslí, že by ČSSD měla po takovém volebním výsledků být spíše konstruktivní opozicí, je daleko širší, než veřejnost tuší. Jedná se nejméně o 14 - 15 lidí, nicméně ne každý má odvahu se postavit proti rozhodnutí klubu," uvedl premiér.

Topolánek se rozhodl oslovit jednotlivé poslance poté, co vedení ČSSD včera před televizními kamerami znovu odmítlo jeho vládu z programových důvodů tolerovat. Předseda ČSSD Jiří Paroubek si je ale jistý, že ani jeden ze 74 sociálních demokratů trojkoalici vládnout neumožní.

Tím, že ODS přestala před Vánoci jednat s ČSSD, může teď podle Paroubka ve sněmovně očekávat neúspěch trojkoaličního projektu. "Zadělali si sami na porážku, protože v podstatě rozbili projekt, který mohl být úspěšný, protože si mysleli, že s námi se nepotřebují dohodnout a šli do takovéhoto politického dobrodružství. To je jejich odpovědnost a já a zejména sociální demokracie za ně nemůžeme vytahovat kaštany z ohně," řekl Radiožurnálu Paroubek.

Schůze Poslanecké sněmovny, na které Topolánkova vláda požádá dolní komoru o důvěru, se uskuteční v pátek 19. ledna. Po dnešním jednání sněmovního organizačního výboru to oznámil předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Vyjednavačům ODS, KDU-ČSL a zelených tak nyní zbývá osm dní na to, aby pro svůj kabinet dohodli podporu u některého z opozičních poslanců.

Prezident Václav Klaus jmenoval druhou Topolánkovu vládu v úterý. Premiér hned po jmenování avizoval, že kabinet nevyužije celé třicetidenní lhůty a požádá sněmovnu o důvěru dříve. První Topolánkův kabinet byl menšinový a tvořili ho jen zástupci ODS. Důvěru sněmovny nezískal počátkem loňského podzimu. Topolánek již dříve dal najevo, že pokud neuspěje ani napodruhé, nabídne svůj odchod z čela ODS.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme