V Rusku vypršel termín amnestie pro čečenské rebely

V Rusku dnes vypršel termín amnestie pro čečenské rebely. Za amnestií stojí zřetelná snaha ruského vedení přesvědčit poslední zbytky povstalců v Čečensku, aby se vzdaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Cestování.cz

Půl roku trvající amnestii využilo více než 500 osob, které se rozhodly vrátit do běžného života. Bývalí členové nejrůznějších ozbrojených skupin odevzdali také stovky kusů zbraní a munice.

Omilostnění se ale netýká banditů, kteří mají na svědomí teroristický čin, znásilnění nebo zajali rukojmí. Čečenská prokuratura proto teď prověřuje svědectví všech bývalých povstalců a případně proti některým z nich zvažuje zahájení trestního stíhání.

Zatím skončily před soudem pouze čtyři osoby. Experti na Severní Kavkaz ale tvrdí, že bez nabídnutí pracovní příležitosti nemá amnestie takový účinek. V Čečensku panuje až devadesátiprocentní nezaměstnanost a muži, kteří se vzdali a složili zbraně, nemají moc možností, jak si najít obživu.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme