Poslanci Melčák a Pohanka dají trojkoaliční vládě šanci získat důvěru

Poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka umožní koaliční vládě Mirka Topolánka získat v pátek důvěru Poslanecké sněmovny. Na podvečení společné tiskové konferenci s Topolánkem oba zákonodárci uvedli, že se nezúčastní hlasování. Předseda ČSSD v reakci prohlásil, že vláda je založena na politické korupci a poslance Malčáka a Pohanku nazval zrádci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M.Melčák, M. Pohanka a M. Topolánek

M.Melčák, M. Pohanka a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Vláda Mirka Topolánka zřejmě získá důvěru Poslanecké sněmovny. Poslanci sociální demokracie Michal Pohanka a Miloš Melčák se totiž páteční schůze nezúčastní a při hlasování o důvěře vládě tak sníží počet poslanců ČSSD, kteří budou proti. Za to oba zákonodárci požadují od koaliční vlády ústupky, řekl Michal Pohanka.

Vláda se proto po vzájemné dohodě zavázala k programovým změnám ve svém programovém prohlášení. V oblasti daní - daně daně nebudou zvýšeny nikomu, tedy, že bude zavedena taková reforma, která zvýhodní všechny příjmové skupiny občanů. Ve zdravotnictví - nový evropský zákon o neziskových nemocnicích, včetně garance fakultních nemocnic na neziskovém principu. Zohlední sociální dopad při zavedení regulačních poplatků. V sociální oblasti - podpora mladých rodin s dětmi a adresnost dávek. Vláda se také zavázala k sociálnímu dialogu se sociálními partnery, včetně odborů.

Oba poslanci nevnímají svůj krok jako zradu na voličích. "Vycházíme z toho, že tolerance vlády není podpora," uvedl Pohanka. Premiér připomněl, že Melčák a Pohanka neslíbili podporu vládnímu kabinetu na celé funkční období.

J. Paroubek: Podáme trestní oznámení

Jen několik hodin před tím vyzval Miloše Melčáka a Michala Pohanku předseda ČSSD Jiří Paroubek v osobním dopise, aby koaliční vládě získat důvěru neumožnili. Apeloval přitom na jejich morální a politické zásady a věrnost slibům, které dala sociální demokracie občanům ve volbách.

V zápětí po oznámení kroku obou poslanců, šéf Lidového domu na tiskové konferenci označil Pohanku a Melčáka za zrádce. Důvěru podle něho získá vláda na základě podvodu, vydírání a zrady. Pro svá tvrzení však nepředložil žádné důkazy. O záměru obou poslanců, podle Paroubka věděla ČSSD od pondělního večera, ale zdráhala se tomu uvěřit.

"My požádáme ty poslance, a oni mají pořád ještě čas si ty věci rozmyslet do pátku, aby zveřejnili své současné majetkové poměry. Proti nim budeme postupovat podle práva, podáme trestní oznámení pro podezření spáchání trestného činu úplatkářství. Takže oba dva tito pánové, pokud umožní vznik vlády, no tak budou celá dlouhá léta sledovány jejich majetkové poměry," řekl pak Radiožurnálu Paroubek.

Šéf ČSSD také Radiožurnálu potvrdil, že se ozývají hlasy, že by to mohla být práce bývlého předsedy sociálních demokratů MIloše Zemana. Mně se na to lidé ptají a já si myslím, že tady určitá propojenost prostě existuje už díky těm veřejným vyjádřením Miloše Zemana na podporu obou pánů."

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme