ČSSD vyzvala poslance Pohanku a Melčáka ke složení mandátu

Sociální demokrat Miloslav Vlček zůstává předsedou Poslanecké sněmovny. Podle očekávání totiž dnešní program mimořádné schůze dolní komory nebyl schválen. Plánovaná převolba šéfa poslanců, kterou prosazovali sociální demokraté, se tedy nekonala. ČSSD o ni nakonec kvůli včerejším výrokům poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky přestala stát a oba poslance vyzvala, aby se vzdali svého mandátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M.Melčák, M. Pohanka a M. Topolánek

M.Melčák, M. Pohanka a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Oba poslanci se dnešní schůze nezúčastnili. To, že ale v pátek plánují umožnit vznik Topolánkovy vlády, sociální demokraty šokovalo.

Podle šéfa poslaneckého klubu strany Michala Haška se klub proto jednomyslně shodl na tom, že by měli složit mandát, a to co nejrychleji.

"Věříme, že umožní, aby v pátek jejich náhradníci, kteří nastoupí do sněmovny po jejich případné rezignaci, mohli hlasovat o důvěře vládě v souladu s volebním programem sociální demokracie a v souladu se závazky, které jsme voličům dali," řekl Hašek.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek pak znovu zopakoval, že na oba poslance podá trestní oznámení pro podezření z úplatkářství. S oběma muži chce ještě komunikovat.

"A to prostřednictvím veřejného mínění. Předpokládám, že jim to budou říkat také lidé na ulicích a že pánové pochopí, co je jejich morální povinnost," dodal Paroubek. Ještě před hlasováním o důvěře vládě bude zítra jednat předsednictvo ČSSD.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek nechtěl výzvu ČSSD komentovat. Konstatoval jen, že kdyby v pátek opravdu na hlasování přišli jiní dva sociální demokraté, vláda by důvěru nejspíš nedostala.

Jednání s Melčákem a Pohankou nicméně Topolánek nepovažuje za přeběhlictví. "Já toto, co se stalo, nazývám korektní dohodou. Tam nepřeběhli odněkud někam, pouze realizovali svůj slib voličům, nic víc. Nejsou vázáni žádným rozhodnutím strany," prohlásil premiér.

Podobně i lídr zelených Martin Bursík neví, proč by měli oba poslanci teď skládat mandát. "Já myslím, že kdyby ti poslanci chtěli řešit tu situaci tímto způsobem, tak jí řeší, ale nikoliv poslední den na základě výzvy sociální demokracie, ale řešili by to sami," uvedl Bursík.

Michal Pohanka a Miloš Melčák včera oznámili, že umožní vládě ODS, lidovců a zelených získat důvěru. Pohanka už také požádal o ukončení členství v sociální demokracii. Dopis poslal brněnské organizaci. Z poslaneckého klubu ČSSD vystoupil vloni v říjnu, Melčák ho následoval v prosinci.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme