Policie na Seychelách zatkla a zase propustila Radovana Krejčíře

Policie na Seychelách před týdnem zadržela kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře. Důvodem mělo být údajné nedovolené ozbrojování. Později ho ale policisté opět pustili na svobodu. Krejčíř se na Seychelských ostrovech, jejichž občanství má, skrývá před českou policií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř | Zdroj: ČTK

Česká ministerstva zahraničí a vnitra informaci o zadržení Krejčíře obdržela počátkem týdne s tím, že byl český občan propuštěn.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové se záležitostí nyní zabývá český velvyslanec v Nairobi, který nebližším spojem na Seychely odcestuje.

Radovan Krejčíř ale Rádiu Česko řekl, že šlo pouze o výslech a rozhodně se to netýkalo neoprávněného držení zbraně.

"Já nevím, co se stalo nebo nestalo. Byl jsem na výslechu, jestli jsem to správně pochopil, kvůli nějakému baráku, který měl být zapálen nebo nezapálen, a pak se nakonec ukázalo, že se to týká někoho jiného, ne mě. Nevím nic o žádném nedovoleném ozbrojování a nevím nic o zatčení," uvedl Krejčíř.

V Česku je Krejčíř stíhán jako uprchlý za přípravu vraždy celníka a rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, Praha zatím marně usilovala o jeho vydání. Většina Krejčířova stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro.

Ostravský krajský soud před časem vyměřil Krejčířovi první nepodmíněný trest - za údajný podvod z roku 1996 má jít podle tisku na 6,5 roku do vězení a má zaplatit třímilionovou pokutu. Verdikt není pravomocný. Úřady již požádaly Seychely o miliardářovo vydání, odpověď ale zatím neobdržely.

Krejčíř předloni v červnu utekl policistům při domovní prohlídce v luxusní černošické vile a zmizel do ciziny. Jeho manželka Kateřina pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a odletěli na Seychelské ostrovy.

Všichni tři mají už několik let tamní občanství, a zřejmě tak přišli o české. Česká policie stíhá od předloňského července i Krejčířovou. Původně byla obviněna z praní manželových špinavých peněz, později bylo její obvinění změněno na trestný čin podílnictví.

Renáta Prátová, Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme