O zámek v Kolodějích podle MfD usiluje původní majitel

Restituce zřejmě čeká zámek v Kolodějích, který slouží vládě k výjezdním zasedáním, píše Mladá fronta Dnes. Lidové noviny informují o tom, že senátor Jaromír Štětina chce prosadit zákaz komunistické strany. Poslance Michala Pohanku a Miloše Melčáka čeká v příštích dnech ve Sněmovně peklo, konstatují Hospodářské noviny. Jak zjistilo Právo, policie stíhá rodiče dětí, které zneužívali cizinci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Státní zámek v Kolodějích možná půjde do restituce, píše Mladá fronta Dnes. Pražská památka příležitostně slouží vládě k výjezdním zasedáním. Koloděje si politici oblíbili, Jiří Paroubek tam například rád tráví i dovolenou. Teď ale o budovu požádal potomek bývalých majitelů. Pozemkový soud už mu vrátil sousední jízdárnu a restaurace. Je pravděpodobně, že restituent získá i celý areál zámku.

Objekt kdysi sloužil jako reprezentační sídlo prezidenta Masaryka. Barokní budova má ale i svou temnou minulost. V dobách komunistického Československa bylo v její podzemní části vězení. Tam skončili ti, kteří se znelíbili Stalinovi, například Marie Švermová, Vlado Clementis nebo pozdější prezident Gustáv Husák.

Senátor Jaromír Štětina bojuje za zákaz KSČM. Podle Lidových novin mu v tom pomáhá dočasná senátní komise pro posouzení ústavnosti Komunistické strany Čech a Moravy. Má už první výsledky. KSČM podle komise není jen pokračovatelkou bývalé Komunistické strany Československa, ale její přímou součástí. Vyplývá to prý z dokladů o registraci strany. Tak se totiž podle Jaromíra Štětiny zapsala v roce 1990. O tři roky později ovšem vláda přijala normu, která bývalou KSČ postavila mimo zákon jako zločineckou organizaci.

Senátní komise proto žádá ministra vnitra Ivana Langera, aby oprávněnost existence komunistické strany prověřil. Langer slíbil, že se tím bude zabývat - podobně jako v případě Komunistického svazu mládeže. Tehdy se ukázalo, že svaz opravdu je protizákonný.

Hlasování o důvěře vládě bude dnes s velkým napětím sledovat i energetická společnost ČEZ, píše Mladá Fronta Dnes. Trojkoaliční kabinet totiž ustoupil zeleným. Za své volební období nezačne se stavbou jaderné elektrárny a nedovolí prolomit limity těžby hnědého uhlí. ČEZ už přitom počítal s výstavbou jak atomové, tak hnědouhelné elektrárny.

Podle plánů firmy by měly v Temelíně vyrůst další reaktory. Nová elektrárna na hnědé uhlí měla stát na pozemku nedaleko Ervěnic v severních Čechách. Podle ČEZu budou obě elektrárny už v roce 2020 chybět. Podle předsedy zelených Martina Bursíka se naopak s energií dá šetřit - a zroveň by se mělo vsadit na obnovitelné zdroje nebo plyn.

Přeběhlé poslance Michala Pohanku a Miloše Melčáka čeká v příštích dnech ve Sněmovně peklo. Podle Hospodářských Novin se na ně chystají jejich kolegové z ČSSD. Například předseda poslaneckého klubu Muchal Hašek chce, aby se vystěhovali ze svých kanceláří. Oba poslanci tak nejspíš najdou azyl u největší vládní strany.

David Rath zase uvedl, že svá slova o zrádcích a zbabělcích klidně řekne Michalu Pohankovi do očí. Pokud Melčák a Pohanka opustí své poslanecké kluby, přijdou navíc o mnohé výhody - například si budou muset sami připravovat podklady k zákonům. Nebudou mít nárok ani na odborné poradenství.

Policisté stíhají rodiče dětí, které na Klatovsku zneužívali dva Němci. Jak vysvětluje deník Právo, cizinci sexuálně zneužili čtyři sourozence ve věku od osmi do sedmnácti let. Za úplatu je lákali do svého karavanu. Rodiče dětí podle policistů oběti dostatečně neochránili. Za to jim hrozí až dva roky vězení.

Že rodiče o zneužívání věděli - dokazují například odposlechy telefonních hovorů, v nichž se s pachateli domlouvají, že matka děti zaučí v některých praktikách. Cizinci navíc rodině věnovali tři sta tisíc korun na nákup domu.

Julie Rákosová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme