V Turecku zastřelili novináře, který hovořil o genocidě Arménů

Neznámý útočník dnes zastřelil v centru Istanbulu proslulého tureckého novináře arménského původu. Hrant Dink otevřeně hovořil o masakrech Arménů jako o genocidě a stanul kvůli tomu již několikrát před tureckým soudem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrant Dink

Hrant Dink | Foto: AFP

Útočník si na Dinka počkal kolem druhé hodiny odpoledne u vchodu do budovy redakce. Na místě střelby se prý našly čtyři nábojnice. Dvě kulky zasáhly novináře do hlavy, dvě do těla.

Soukromá turecká televizní stanice NTV uvedla, že policie pátrá po podezřelém, kterým je prý muž ve věku 18 až 19 let oblečený v džínové bundě s bílou čepicí na hlavě.

Turecký premiér Tayyip Erdogan na mimořádné tiskové konferenci sdělil, že v souvislosti s vraždou byly zadrženy dvě podezřelé osoby. Slíbil rychlé vyřešení případu. Zabití novináře přitom označil za útok proti národu, proti míru a stabilitě v zemi.

Třiapadesátiletý Dink patřil podle agentury AP k veřejným osobnostem Turecka a jako editor dvojjazyčného turecko-arménského listu Agos také k prominentním hlasům utlačované arménské menšiny. Místní nacionalisté označovali Dinka za zrádce národa a vyhrožovali mu násilím.

Loni v září Dink v rozhovoru pro AP opět označil masakry Arménů v Turecku během první světové války za genocidu. Bylo proti němu zahájeno nové trestní stíhání a hrozilo mu tříleté vězení. Turecké úřady i řada obyvatel země půlměsíce jakoukoliv genocidu Arménů popírají.

Tato sporná otázka historie Arménie a sousedního Turecka je překážkou pro normální vztahy mezi oběma státy. Masakry a deportace Arménů v rozpadající se osmanské říši si podle Jerevanu vyžádaly přes 1,5 milionu mrtvých, podle Turecka přišlo o život čtvrt až půl milionu Arménů.

Martin Hromádka, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme