Jiří Čunek ukázal doklady o původu peněz

Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek ukázal doklady, které mají dokazovat původ peněz uložených v roce 2002 na jeho účet. Byly mu prý vyplaceny z Fondu pojištění vkladů po krachu Universal Banky, do které si ještě před vstupem do politiky uložil milion korun. Částku ve výši zhruba půl miliónu korun dává protikorupční policie do souvislosti s podezřením z přijetí úplatku před pěti lety. Předložené papíry podle Čunka dokládají jeho nevinu, a proto zcela jistě neodstoupí z žádné ze svých funkcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeden z dokumentů J. Čunka

jeden z dokumentů J. Čunka | Zdroj: ČTK

"Určitě ne, zvlášť teď, kdy jsem se opravdu hodně uklidnil po té, kdy jsem zjistil, že všechny doklady mám a že je nemusím hledat po všech bankách atak dále. Jsou tam možná ještě nějaké nuance, které by policie mohla chtít, ale ty základní dokumenty jsou jednoznačné," řekl novinářům Čunek.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek nepovažuje za důležité, jakým způsobem vysvětluje Jiří Čunek pohyb peněz, které zavdaly příčinu k podezření z korupce. Paroubek si myslí, že při podobném podezření by politik měl odstoupit z veřejného života.

"Pro politiky typu členové vlády a ústavní činitelé obecně prostě platí princip presumpce viny a první místopředseda vlády by měl v tomhle příkladem. Takže až do vyřešení celé záležitosti by měl být pan Čunek mimo veřejného života," řekl Paroubek Českému rozhlasu.

Čunek ale jednoznačně odmítl názor, že by měl ze svých funkcí odstoupit, než se celá věc vyšetří, podobně jako to udělal izraelský prezident. "To určitě může být třeba šest let. To přeci není na politicích, ale policii, jak dlouho bude shromažďovat dokumenty. A já to považuji za naprosto nespravedlivou věc. Jestli nějaký anonym napíše na kohokoli z Vás napíše, že tam je nějaké úplatné jednání, tak to policie musí šetřit. No, a když to někdo mezitím vypustí ven, tak to všichni se vzdají funkcí a budou čekat, jak dopadne vyšetřování? Tak myslím, že to není."

Doklad o původu asi půlmilionové částky, kterou si na svůj účet uložil před čtyřmi lety, chce teď Jiří Čunek předložit Ssenátu a policii. Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas s Čunkovým krokem souhlasí: "Považuji za důležité, aby pan místopředseda vlády přesvědčivým způsobem před veřejností a samozřejmě i před orgány činnými v trestním řízení vyvrátil všechna možná podezření a já věřím, že tento krok k tomu určitě prospěje."

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme