Europoslanec Jo Leinen znovu kritizuje českého prezidenta

Z Evropského parlamentu zaznívá kritika prezidenta Klause - konkrétně jeho názorů na euroústavu. Předseda výboru pro ústavu - německý poslanec Jo Leinen včera rozeslal novinářům prohlášení, podle kterého český prezident podkopává snahu Německa oživit diskusi o evropské ústavě. S kritikem Václava Klause mluvil dnes odpoledne zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Vít Pohanka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jo Leinen

Jo Leinen | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Evropský poslanec Jo Leinen si za svou kritikou hlavy českého státu stojí. Tvrdí, že výroky Václava Klause jsou kontraproduktivní a to zejména v době, kdy se Německo jako předsednická země snaží debatu o euroústavě oživit.

"Václav Klaus otevřeně vede kampaň proti nalezení řešení. Myšlenky, které vyslovuje, jdou proti smyslu toho, co Česká republika už dříve podepsala spolu se všemi členskými zeměmi. Ty se dohodly, že potřebujeme v Evropské unii větší efektivitu, průhlednost jejího rozhodování a víc demokracie. Lid Evropy novou ústavou získá a on se snaží vyvolat dojem, že jí něco ztratí."

Co by ale předseda ústavního výboru Evropského parlamentu řekl na názor, že Česká republika je jen JEDNOU z několika zemí, které ratifikaci euroústavy odložily? Proč nekritizuje v podobném duchu třeba Británii nebo Dánsko, které také ratifikaci pozastavily: "Ve Velké Británii a v Dánsku politici mlčí," říká Jo Leinen. "Vyčkávají, s čím Německo přijde. A nepopírají, že Evropa potřebuje nový dokument, aby na jeho základě lépe fungovala a měla lepší řešení na své problémy."

"Václav Klaus přichází s konceptem, který jde zcela proti smyslu společenství, jehož je Česká republika členem. Chtěl by čistě mezivládní spolupráci." A to jde podle německého Evropského poslance Jo Leinena, zcela proti smyslu Evropské unie, která už při svém zrodu byla víc, než jen další mezinárodní organizací.

Německý europoslanec takhle už podruhé kritizuje odmítavý postoj hlavy českého státu vůči evropské ústavě. V roce 2005 na podobná prohlášení Pražský hrad ostře reagoval, prezident Klaus žádal omluvu a stěžoval si u předsedy Evropského parlamentu.. "Otevřená diskuse zásadních otázek směřování Evropské unie, jíž je Česká republika plnoprávným členem, je zásadní potřebou a právem všech občanů členských zemí. Tím spíše pak mají nezpochybnitelné právo otevřeně vyjadřovat své názory a postoje jejich demokraticky zvolení nejvyšší představitelé. Žádný funkcionář Evropského parlamentu ani jiného orgánu Evropské unie nemá právo je umlčovat, dehonestovat urážkami či zastrašováním občanů členské země bránit svobodné diskusi o závažných otázkách budoucnosti Evropské unie," napsal tehdy předsedovi EP Václav Klaus.

Prezident Klaus se má k nové kritice vyjádřit zítra po návratu ze zahraničí. Názory europoslance Jo Leinena odmítá český ministr zahraničí Karel Schwrzenberg - podle jeho názoru mohou uškodit vztahu Čechů k Evropské unii. Naopak ČSSD umístila Leinenovu kritiku na své internetové stránky. Opoziční strana se obává, že prezident Klaus spolu se součansou vládou vedou Českou republiku mimo hlavní evropský proud.

Smlouvu o Ústavě pro Evropu zamítli na jaře 2005 voliči ve Francii a Nizozemsku. Schválilo ji 18 zemí, dalších devět její ratifikaci odložilo.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme