Venezuelský parlament schválil Chávezovi zvláštní pravomoci

Venezuelský parlament schválil zvláštní pravomoci pro prezidenta Hugo Cháveze. Nový zákon umožňuje hlavě státu vládnout v následujících 18 měsících pomocí dekretů, tedy fakticky neomezeně. Umožní mu to především zesílit státní kontrolu nad ekonomikou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugo Chávez ukazuje dopis od Fidela Castra

Hugo Chávez ukazuje dopis od Fidela Castra | Foto: AFP

Chávez bude mít mimo jiné právo přijímat opatření k vymýcení korupce. Bude moci stanovit nové územní uspořádání a zavést změny v ropném a plynárenském průmyslu. Chávez ovšem podle agentury AP usiluje i o politickou centralizaci. Snaží se vytvořit jedinou socialistickou stranu pro uskutečňování svých radikálních reforem. Chce zbavit centrální banku autonomie a získat možnost kandidovat ve volbách donekonečna.

Podle informací z agentur se hlasování o zvláštních pravomocech pro prezidenta uskutečnilo na neobvyklém místě, na náměstí před Kongresovým palácem. To umožnilo bouřlivý souhlasný doprovod Chávezových stoupenců. Souhlas s novým zákonem byl jednomyslný, a to i díky skutečnosti, že od opozičního bojkotu parlamentních voleb v roce 2005 zasedají v zákonodárném sboru pouze Chávezovi stoupenci.

Nový zákon předkládal sám venezuelský prezident, nazval jej "matkou všech zákonů". Opozice Chávezovi vytýká, že se chová diktátorsky a stále více se podobá svému vzoru Fidelu Castrovi. Prezident na to reaguje tvrzením, že vždy hodlá tolerovat opozici a pokud prohraje ve volbách, tak prý odstoupí.

Pavel Novák, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme