Krkonoše a Šumava dostanou náhradu za kalamitu

Pondělní půlnocí končí v lesích stav nouze. Vláda ho vyhlásila 25. ledna po ničivé větrné smršti pro pět krajů a několik okresů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace následků vichřice na Jihlavsku

likvidace následků vichřice na Jihlavsku | Zdroj: ČTK

Stav nouze splnil svůj účel - byly obnoveny poměrně rychle dodávky elektřiny i zprůjezdněny silnice nižších tříd zavalené popadanými stromy. Se stavem nouze souvisel i plošně vyhlášený zákaz vstupu do lesů. Výjimku bude od půlnoci tvořit pouze Šumava. Už nyní ví správci o 70 kilometrech cest, kam turisty nepustí.

I když lesníci upozorňovali, jak je nebezpečné vstupovat do polomů, lidé to na mnoha místech nedodržovali - říká například hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann. "Policie potkala řadu hříšníků, ale postupovala dle mého názoru uvážlivě a správně. Řešila to domluvou, protože dávat za to tisícové pokuty v té situaci, kdy někdy to byl i les, který nebyl tolik poškozený, by nebylo úplně adekvátní," doplnil hejtman.

Krkonoše i Šumava pak dostanou od státu dohromady 116 miliónů korun. Podle rozhodnutí Topolánkovy vlády půjde zhruba polovina částky z finanční rezervy určené pro mimořádné případy. Zbytek peněz pro oba národní parky najde podle ministra Martina Bursíka ve svém resortu ministerstvo životního prostředí.

"Měli jsme o tom debatu a promítli jsme deset obrázků, takže jsem s tím výsledkem spokojen. Důležité je, že vláda se rozhodla pomoct oběma národním parkům tak, aby mohly rychle sanovat kalamitu," dodal ministr.

Odstraňování polomů potrvá minimálně do léta. Obnova ploch po poničených stromech ale může trvat roky.

Jana Petrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme