Sbírka Světluška rozdělila nevidomým 11 milionů

Charitativní sbírka Světluška, dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, rozdělila v rámci 4. ročníku na přímou pomoc nevidomým dětem a dospělým 10,913.145 Kč. Mezi podpořenými jsou mimo jiné projekt Osobní asistence dětem občanského sdružení Okamžik, rehabilitační pobyty společnosti pro hluchoslepé LORM rozvíjející dovednosti lidí postižených ztrátou zraku i sluchu a projekty Středisek rané péče, které v celé ČR poskytují terénní služby rodinám s kombinovaně postiženými dětmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A. Langerová a R. Vojtek

A. Langerová a R. Vojtek | Foto: Dominik Herr

Z výtěžku 4. ročníku sbírky Světluška pořídila také vodícího psa Aleně S. z Prahy, přispěla na pořízení speciální pomůcky Martině K. z Kadaňského Rohozce nebo Jaroslavě D. z Českých Budějovic a podpořila řadu nevidomých dětí v rozvoji hudebního talentu, mezi jinými. Jakuba Š. z Trojanovic zakoupením klarinetu nebo Ráchel S., aby mohla studovat na hudebním gymnáziu Jana Nerudy se zdravými dětmi. Celkem v roce 2006 Světluška podpořila 148 žádostí jednotlivců a projektů neziskových organizací na rok 2007.

Celkový výtěžek 4. ročníku sbírky Světluška se vyšplhal na 10,514.410 Kč. O rozdělení peněz rozhodla grantová komise složená z řad dobrovolných odborníků. "Jsme rádi, že Světluška již čtvrtým rokem spojuje ty, kteří potřebuji pomoci, a ty, kteří to mohou změnit," řekla Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

"Pořád se Světluškou vymýšlíme nové způsoby, jak lidem přiblížit svět nevidomých. Ať už to je v Česku ojedinělá Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí, nebo benefiční singl s Písní pro Světlušku, kterou jsem nazpívala s nevidomým Radimem Vojtkem. Benefiční singl byl v Česku vydán poprvé a za jediný den se - díky světluščím dobrovolníkům - prodalo neuvěřitelných 15 tisíc cédéček, což je krásný. Nejhezčí zážitek pro mě byly právě již ze zmiňované Kavárny POTMĚ a také když jsem slyšela zpívat nevidomé děti, které podporujeme, na koncertě pro Světlušku. Běhal mi mráz po zádech," dodala Aneta Langerová, patronka projektu.

koncert Aneta pro Světlušku 2006 | Foto: Dominik Herr

Charitativní sbírka Světluška pokračuje i v roce 2007. Přispět můžete například zasláním DMS zprávy ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87777. Ze třiceti korun, které za zprávu zaplatíte, získá sbírka 27 Kč. Můžete také poslat příspěvek na sbírkové konto "deset devítek" 9999999999/0100. Další informace najdete na stránkách www.svetluska.net.

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Patronkou projektu je Aneta Langerová. Světluška pomáhá dětem i dospělým s těžkým zrakovým postižením na jejich cestě k samostatnosti. Přispívá na speciální pomůcky, jako jsou mluvící počítače i optické lupy, na vodicí psy, osobní asistenci pro zrakově postižené děti integrované do běžných škol. Podporuje zrakově postižené studenty. Financuje projekty, které rozvíjí talent a tvořivé schopnosti lidí se zrakovým postižením. Během 4 let svého působení rozdělila mezi nevidomé téměř 30 milionů korun.

Jan Rosenauer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme