Policie obvinila vicepremiéra Čunka z přijetí úplatku

Policie obvinila vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka z přijetí úplatku. Ten policejní usnesení převzal odpoledne. Horní komora Čunka tento týden zbavila senátorské imunity, aby vyšetřovatelé mohli prověřit, jestli před pěti lety, ještě jako vsetínský starosta, přijal půlmilionový úplatek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Zdroj: ČTK

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek je prvním trestně stíhaným členem české vlády, ze svých funkcí odstoupit nehodlá. Radiožurnálu už před dvěma dny řekl: "Já jsem přesvědčen, že všechny ty důkazy, které mám, tak svědčí jednoznačně o mé nevině."

Čunkův advokát Eduard Bruna oznámil, že proti tomuto policejnímu usnesení bude právními zástupci podána v zákonné době stížnost. Policisté také vyhlásili celostátní pátrání po šéfovi vsetínské realitní firmy H&B Real Petrovi Hurtovi, kterého podezírají, že Čunka uplatil.

Hurta, který měl být několik dní nezvěstný, večer živě vystoupil v Událostech České televize. Odmítl, že by se skrýval před policií, byl prý na cestách. Nejpozději zítra dopoledne se podle svých slov přihlásí na policii ve Vsetíně. Hurta také znovu popřel, že by jeho společnost dala Jiřímu Čunkovi úplatek.

Odchod Jiřího Čunka z vládních funkcí kvůli obvinění z korupce nepožaduje premiér Mirek Topolánek. Na vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj podle svého dřívějšího vyjádření tlačit nehodlá a celou kauzu označil za zpolitizovanou a zvláštní.

"Budu velmi rád, když se celá věc rychle vyšetří, a nechávám na panu místopředsedovi Čunkovi, jak celou tu věc bude řešit. Hlasování a diskuse v Senátu jednoznačně potvrdily obavy ze zpolitizování celého vyšetřování," řekl už dříve premiér.

Předsedu KDU-ČSL zatím k rezignaci nenutí ani jeho mateřská strana. Lidovci ale připouštějí, že je kauza v očích veřejnosti poškozuje. Předseda ČSSD Jiří Paroubek naopak tvrdí, že v západní Evropě politik i v případě pouhých pochybností, tím spíše trestního stíhání, opouští funkce.

Policie Čunka podezírá z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme