Ústřední výkonný výbor ČSSD rozhodne o členství Miloše Melčáka

Předsednictvo ČSSD doporučilo ústřednímu výkonnému výboru, aby na dnešním zasedání zrušil členství ve straně poslanci Miloši Melčákovi. Vedení sociálních demokratů vadí, že spolu se stranickým kolegou Michalem Pohankou umožnil vládě Mirka Topolánka získat ve sněmovně důvěru. Očekává se, že ústřední výkonný výbor dnes Melčákovo členství ve straně ukončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Myslí si to i místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek, hlasovat ale musí třípětinová většina: "Je jasné, že musí rozhodnout hlasování. Můj odhad je, že bude Miloš Melčák vyloučen."

Miloše Melčáka označil před před týdnem šéf ČSSD Jiří Paroubek za skvrnu a hanbu strany, podle svých slov hodlá udělat vše pro to, aby Melčák přestal být v krátké době jejím členem a na konferenci středočeské ČSSD apeloval na své spolustraníky, aby se v hojném počtu zúčastnili zasedání ústředního výkonného výboru.

"Otázka je, jestli pan Melčák bude dál členem sociální demokracie nebo ne, a já udělám všechno pro to, aby jím přestal v krátké době být," prohlásil tehdy Paroubek v České televizi. Odmítl ale, že by někdo z ČSSD stál za billboardy ve Zlíně, které jsou stylizovány jako Melčákovo parte. Na billboardech je uvedeno: "Oznamujeme všem, že po dlouhém zákeřném váhání nás poslanec Miloš Melčák zradil."

Za Melčákem stojí jeho základní organizace

Miloš Melčák | Foto: ČTK

Na konci ledna se proti Melčákovu vyloučení ze strany postavila jeho základní organizace ve Zlíně, a to v tajném hlasování. Na schůzi přišlo pouze 48 ze 79 členů zlínské organizace. Proti ukončení členství jich bylo 25, pro hlasovalo 22 a jeden se zdržel.

Miloš Melčák a Michal Pohanka , kteří odchodem z jednacího sálu umožnili získat důvěru vládě Mirka Topolánka, podepsali v den hlasování ve sněmovně se šéfy trojkoalice písemnou dohodu o podmínkách tolerance vlády. V dohodě obě strany mimo jiné uvedly, že poslanci za své rozhodnutí nezískají teď ani v budoucnu žádnou veřejnou funkci nebo jiné výhody. Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře ale nejde o příslib pro budoucí hlasování o jednotlivých zákonech.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme