Poslanec Melčák byl vyloučen z ČSSD

Ústřední výkonný výbor ČSSD drtivou většinou hlasů ukončil členství ve straně poslanci Miloši Melčákovi. Vedení strany ho vyloučilo proto, že svou neúčastí při klíčovém hlasování umožnil Topolánkově koaliční vládě získat ve sněmovně důvěru. Melčák se proti rozhodnutí ještě může odvolat ke stranickému sjezdu, který se sejde v březnu v Brně, odvolání ale nemá odkladný účinek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Melčák

Miloš Melčák | Zdroj: ČTK

V tajném hlasování pro ukončení Melčákova členství v ČSSD hlasovalo 132 členů Ústředního výkonného výboru, jen 10 jich bylo proti. Poslanec předem dostal možnost na jednání vystoupit. Po rozhodnutí výboru zasedání opustil.

"Přiznám se, že jsem neočekával tak vysoké skóre," uvedl pak před novináři předseda ČSSD Jiří Paroubek. Očekával, že proti vyloučení bude 25 až 30 lidí. Soudí, že si poslanec zřejmě členy výboru pohněval svým projevem, ve kterém hovořil o bolševizaci strany. "Miloš Melčák prostě neprohrál jenom politicky, on prohrál ohromným způsobem také lidsky," poznamenal šéf Lidového domu.

Miloše Melčáka ještě začátkem roku podporovala mateřská organizace ve Zlíně. Dnes krajský předseda Petr Navrátil připustil, že Melčák nepatří do jejich řad. "V demokracii se musí jedinec podřídit většině."

Richard Falbr, který byl na dnešním jednání, si myslí, že Melčák měl ze strany odejít sám už dávno, stejně jako se okamžitě vzdát poslaneckého mandátu: "Já si myslím, že se nevzdá, že jedním z důvodů, proč nakonec přestoupil, byl ten, že si chtěl udržet poslanecký mandát ty čtyři roky. Představte si, že doma řeknete, že jste byl zvolen na čtyři roky a pak máte přijít domů a říct, tak jsem hlasoval pro konec a pro nové volby, ve kterých se do parlamentu nedostanu," domnívá se europoslanec Falbr.

Falbr: Vyloučen by měl být i Miloš Zeman

Richard Falbr po skončení jednání Ústředního výkonného výboru také prohlásil, že vyloučení z ČSSD by si mnohem víc než Melčák zasloužil Miloš Zeman: "Neznám případ v dějinách socialistických, nebo sociálně demokratických stran, kdy by bývalý předseda vystupoval proti tomu, jak ta strana se chová, co strana dělá, vystupoval proti vedení. Hraje si na nezávislého, nekomentujícího důchodce. Všichni víme, že to tak není."

Marek Janáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme