Sedmadvacítka chce snižovat množství odpadů

Evropský parlament dnes ve Štrasburku v prvním čtení schválil novelu směrnice o odpadech. Podle ní by se od roku 2012 už nemělo množství odpadů na hlavu zvyšovat a členské státy by měly stále více recyklovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skládka

skládka | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Na Kypru končí každý rok na skládkách přes 650 kilogramů odpadů na každého občana. V Nizozemsku jen 17, a to především díky recyklaci. Předseda výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí Miroslav Ouzký proto vysvětluje: "Chceme produkovat co nejméně odpadů, když už produkovat budeme, tak chceme co nejvíce recyklovat, když nebudeme schopni recyklovat, tak chceme odpady energeticky nebo jinak využívat a dále zpracovávat. Pouze ve výjimečných případech je budeme skladovat pro další generace."

Do roku 2012 by se tak mělo množství odpadu v Unii ustálit a do roku 2020 výrazně poklesnout. Podle Miroslava Ouzkého schválený návrh neznamená, že by se vyvážely odpady například z Německa do České republiky. "Žádný bod dnes projednaný nebo schválený neopravňuje někoho k těmto obavám. Není k tomu žádný důvod," potvrdil Českému rozhlasu Ouzký.

Návrh byl přijat výraznou většinou 662 europoslanců, přičemž 17 bylo proti a 3 se hlasování zdrželi. Nečekají se proto problémy s dodatečným schvalováním.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme