Němci zvažují ekologická kritéria vyměřování daně z aut

Německá vláda uvažuje o přepracování daně z motorových vozidel. Daň by se do budoucna odvíjela od toho, kolik auto vyprodukuje emisí. Kabinet Angely Merkelové tak chce přispět k ochraně klimatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail Chevroletu Volt

detail Chevroletu Volt | Foto: Alexandr Pícha

Německo se v posledních dnech stalo terčem kritiky poté, co se kancléřka Merkelová postavila proti plánům Evropské unie snížit emise oxidu uhličitého u nových aut. Ministr dopravy Wolfgang Tiefensee teď přichází s plánem, podle kterého by se daň z motorových vozidel měla nově odvíjet od množství vyprodukovaných zplodin namísto dosavadního objemu válců.

Daňová reforma by podle ministra neměla v konečném důsledku znamenat větší finanční zátěž pro řidiče. Cílem je zastavit klimatické změny, před kterými poslední dobou varují mnozí experti.

"Je minuta před dvanáctou, musíme okamžitě jednat," řekl Tiefensee v televizi ARD. Ten taky požaduje, aby měla nová auta na čelním skle nálepku s údaji o tom, do jaké míry je vůz šetrný k životnímu prostředí.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme