Německá vládní koalice není v otázce jaderné energie jednotná

Spor o využívání energie z jádra dál rozděluje německou vládní koalici. Kancléřka Merkelová nejnověji obvinila partnery ze sociální demokracie, že za atomovou energii nenabízejí žádnou náhradu. Z tábora CDU se pak ozývají hlasy volající po prodloužení životnosti německých jaderných elektráren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné palivo

Jaderné palivo | Foto: ČEZ

"Když chce SPD tak rychle ustoupit od jaderné energetiky, musí taky říct, čím chybějící elektřinu nahradí a jak zabrání nebezpečí nárůstu emisí oxidu uhličitého," vzkázala Angela Merkelová na stránkách Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Předseda sociálních demokratů Kurt Beck na témže místě tvrdí, že atomová energie nepředstavuje technologii pro budoucnost už kvůli zásobám uranu, které se krátí podobně, jako zásoby ropy nebo zemního plynu. "Kromě toho je riziko nehod v jaderných elektrárnách příliš vysoké," dodává Beck.

Jeho stranický kolega, ministr životního prostředí Sigmar Gabriel, pak upozorňuje na zcela nevyřešenou otázku konečného úložiště vysoce nebezpečného jaderného odpadu.

Předseda Mladých křesťanských demokratů (Junge Union) Philipp Missfelder vyzývá k prodloužení životnosti německých atomových elektráren, které by podle současné dohody měly být odpojeny od sítě do roku 2021. Podle Missfeldera by k "renesanci" jaderné energetiky mohlo dojít už kvůli nutnosti snížit škodlivé emise CO2.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme