Senát pro omezení imunity zákonodárců

Po radikálním omezení imunity zákonodárců volá Senát. Ve středu odpoledne většina senátorů zvedla ruku pro návrh svých kolegů z ODS, aby se beztrestnost vztahovala prakticky jen na projevy v Parlamentu. Předlohu příslušné ústavní novely teď dostane Poslanecká sněmovna. Tam je ale její osud velmi nejistý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnská zahrada v Senátu

Valdštejnská zahrada v Senátu | Foto: Marián Vojtek

Další z dlouhé řady pokusů a slibů omezit imunitu zákonodárců je ve hře. Většina senátorů odpoledne podpořila poměrně radiální návrh svých kolegů z ODS, aby se beztrestnost vztahovala jen na projevy v Parlamentu. Předlohu příslušné ústavní novely teď dostane k projednání Poslanecká sněmovna.

Nikdo proti. Zdrželi se jen někteří lidovci a nestraníci, a také všichni přítomní komunisté a sociální demokraté. Prý jim vadilo, že by měla zůstat zachována imunita u přestupků.

"Slyšel jsem, že je to maličkost, že maličkostmi se nemá cenu zabývat. Ale já si myslím, že tato maličkost je podstatná," stěžuje si na své pravicové kolegy sociální demokrat Ladislav Macák.

Senátoři z ODS, kteří s nejnovějším návrhem na odejmutí beztrestnosti přišli, ale přestupkovou imunitu chtějí zachovat - prý kvůli obavám z případného šikanování. Třeba u dopravních přestupků by tak i nadále platila dosavadní praxe: zákonodárce si může vybrat, zda se jeho přestupkem má zabývat policie, anebo kolegové v imunitním výboru.

A jak nejnovější pokus seškrtat imunitu dopadne ve Sněmovně? "Věštit z křišťálové koule sice neumím, ale podle mého názoru už bychom měli dát pokoj," věří šéf Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Zatím poslední zákonodárce, o jehož imunitu šlo, lidovec Jiří Čunek, při dnešním hlasování v Senátu nebyl. Zúčastnil se totiž jednání vlády.

Milan Kopp, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme