Ústavní soud: Města mohou vyhláškou zakázat prostituci na veřejnosti

Města mohou prostřednictvím vyhlášky zakázat nabízení sexuálních služeb na všech veřejných prostranstvích. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí Ústavního soudu o vyhlášce Ústí nad Labem. Soud na návrh ministerstva vnitra zrušil velkou část nařízení, avšak ponechal v platnosti ustanovení regulující prostituci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prostitutka

prostitutka | Foto: NEPOUŽÍVAT internet | Zdroj: AFP

Ústecká vyhláška se týkala veřejného pořádku. Omezovala například hudební produkce, hluk, žebrání obyvatel nebo činnost cirkusů, lunaparků a podobných atrakcí.

Všechna zmíněná ustanovení Ústavní soud z různých důvodů zrušil. Část týkající se prostituce však v platnosti zůstala.

"Provozování této činnosti velmi výrazně ohrožuje mravní výchovu dětí a mládeže. V podstatě Ústavní soud interpretačně využil mezinárodní úmluvy o potlačování a zrušení obchodu s lidmi," uvedla soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Zájem na mravní výchově je významnější než další sporné aspekty zákazu prostituce, například právo svobodně podnikat nebo vlastnické právo, zdůraznil soud. Jde o první nález ústavních soudců s obdobnými argumenty.

Obce podle dnešního verdiktu soudu smějí vydávat vyhlášky o regulaci prostituce, neboť problematiku nijak neupravuje zákon. Město ani nemusí přesně vymezovat prostor, kde je nabízení sexuálních služeb zapovězeno. Stačí plošné označení všech veřejných prostranství. Nadále však přímé pravomoci města končí přede dveřmi nevěstinců a na hranicích soukromých pozemků, které pod zákonnou definici veřejného prostranství nespadají.

Podle primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty otevírá nález soudu novou cestu jak prostituci omezit, popřípadě ji zcela vytlačit na stanovená místa. Pro severočeská či západočeská města, která s prostitucí léta bojují, je prý rozhodnutí dobrou zprávou. "Je to dobrý signál, že na odiv veřejnosti tato služba dále nemusí být a může být regulována do uzavřených prostor soukromých provozoven," řekl Kubata.

Právník ministerstva vnitra Vítězslav Šemora požadoval, aby plénum Ústavního soudu zrušilo vyhlášku jako celek, zásadám pro tvorbu obecních nařízení podle něj odporovalo i ustanovení o prostituci. Vnitro v minulosti pozastavilo platnost řady vyhlášek týkajících se prostituce. Do řady z nich zasáhl také Ústavní soud a z různých důvodů je rušil.

Martin Hromádka, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme