S prací policie je spokojen zhruba každý třetí Čech

Otevřít večer dveře bytu na zazvonění není bezpečné - myslí si to více než polovina žen nebo starších lidí. Třetina lidí se zase v okolí svého bydliště vyhýbá rizikovým místům. To jsou jen některé výsledky výzkumu Police Monitor společnosti GfK Praha. Ten sledoval to, jak lidé vnímají práci policie. Hodně lidí si navíc myslí, že na ulicích je vidět policistů málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní policista

dopravní policista | Foto: Policie ČR

Zhruba čtvrtina lidí podle výzkumu u svého bydliště zahlédla policistu jen jednou týdně nebo i méněkrát. Celkově pak hodnotí práci policie nejhůř lidé v Praze, na Liberecku a Karlovarsku.

Spokojených lidí je asi třetina. "Policii lidé vnímají jako trochu pasivní ve srovnání s jinými orgány, které mají chránit populaci. Myslím, že vnímají méně to, že je policie schopná vytvořit bezpečné prostředí v České republice," uvedl ředitel společnosti GfK Ladislav Klika.

Cílem výzkumu bylo podle Kliky nabídnout data, která nejsou ve statistikách ministerstva vnitra a policejního prezídia. Obě instituce už podle něj výzkum také dostaly.

Podle mluvčího prezídia Pavla Hantáka se bude s výsledky výzkumu dál pracovat. "Sledujeme to z hlediska jakéhosi srovnání, abychom měli možnost sledovat ten vývojový trend. V každém případě je to věc, která nezůstane ze strany policie bez povšimnutí," řekl Hanták.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme