Summit EU skončil dohodou o společném boji proti změnám klimatu

Evropská unie se shodla na boji proti globálnímu oteplování. Summit v Bruselu potvrdil odhodlání sedmadvacítky snížit do roku 2020 emise oxidu uhličitého o 20 procent a více využívat obnovitelné zdroje energie, například větrné elektrárny, vodní a sluneční energii nebo biomasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit EU v Bruselu

summit EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Je to závazné - do roku 2020 se zvýší podíl energie z obnovitelných zdrojů v celé Unii na pětinu. Tento bod byl nejspornější a velké problémy s jeho přijetím měla i Česká republika. Nakonec ji a další, především nové členské země uspokojilo, že se bude přihlížet k přírodním podmínkám.

Cíl dvaceti procent tedy platí pro Unii jako celek, ale neznamená, že jej budou muset plnit všechny členské země. Premiéra Mirka Topolánka podle jeho slov uklidnilo, že státy budou moci rozhodovat o tom, kolik energie z obnovitelných zdrojů budou vyrábět. Slíbil to předseda Evropské komise.

"Barroso jednoznačně potvrdil a v záznamu z jednání se vyskytne formulace, která bude jasně říkat, že členské státy musí souhlasit s návrhem Evropské komise v případě stanovení národního cíle v oblasti obnovitelných zdrojů," uvedl český premiér.

Unie se také dohodla, že jaderná energetika může přispět ke snižování emisí skleníkových plynů. Současně ovšem zdůrazňuje, že na prvním místě stále zůstává jaderná bezpečnost. Tento bod prosazovala i přes odpor Rakouska Francie a podporovala ji mimo jiné i Česká republika. Mirek Topolánek to považuje za začátek diskuse o jaderné energetice na evropské úrovni.

"Nakonec s tímto textem souhlasili všichni včetně Rakouska a dalších, protože si uvědomují, že Evropská unie neexistuje odtrženě od dalšího světa a výstavba celé řady jaderných bloků v té východní části, nejenom v Rusku, samozřejmě tu diskusi činí naprosto relevantní."

Summit řešil i jiná témata - představitelé členských zemí ale odjeli z Bruselu bez návrhu Berlínské deklarace, kterou mají schválit už za týdny v Berlíně při oslavách 50. výročí vzniku Evropské unie. Shodli se pouze na obecném a oslavném vyznění tohoto dokumentu.

Summit prý ukázal, že EU nepotřebuje ústavu

Lech Kaczyński | Foto: ČTK/AP

Polský prezident Lech Kaczyński je se závěry energetického summitu EU spokojený. Podle jeho slov je to důkaz, že Unie může dobře fungovat i bez navrhované ústavy.

Polsko mělo zájem na tom, aby vrcholná schůzka byla úspěšná, řekl prezident Lech Kaczyński polským novinářům. Podle jeho názoru úspěch summitu svědčí o tom, že Unie v současném stavu zájmům členských zemí vyhovuje.

"Polsko se domnívá, že Unie - přestože nemá ústavu - projevila akceschopnost. Kdybychom se na všech závěrech dohodli takovým tempem, zasedání by trvalo deset nebo možná patnáct minut."

Polský prezident také vyznačil, jakou míru integrace je Varšava ochotná akceptovat: "Účastníme se určité zásadní hry. Je to hra o to, jestli bude za několik let existovat polský stát nebo jen polská národní administrativa. Já jsem zastáncem existence polského státu, úzce spolupracujícího s jinými zeměmi," vysvětlil prezident Kaczyński svůj pohled na meze evropské integrace.

Martin Dorazín, Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme