Opozice neprosadila ve sněmovně komisi ke Kubiceho zprávě

Opozici se dnes ve sněmovně nedařilo. Do programu březnové schůze se jí nepodařilo prosadit návrh na zřízení vyšetřovací komise k takzvané Kubiceho zprávě. Sociální demokraté a komunisté neuspěli ani se svým dalším návrhem - hlasováním o výzvě k odvolání vicepremiéra Jiřího Čunka stíhaného kvůli korupci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Filip a Jiří Paroubek

Vojtěch Filip a Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

Obviněný člen vlády vrhá špatné světlo na všechny politiky a naši republiku poškozuje - myslí si opozice. Ve sněmovně chtěli její členové prosadit, aby poslanci požádali předsedu vládu o odvolání Jiřího Čunka. Komunistický návrh neprošel.

Poslanci koaličních stran spolu s Milošem Melčákem opozici přehlasovali. Dolní komora o tomto bodu jednat nebude. Sám Jiří Čunek nechtěl výsledek hlasování komentovat. "Je to opozice a chová se tak, jak je jí libo."

Levici se nepodařilo prosadit ani další z jejích návrhů - zřídit v dolní komoře vyšetřovací komisi ke Kubiceho zprávě. Sociální demokraté volají po rozkrytí kauzy. Podle jejich poslance Jeronýma Tejce nemá ODS zájem na vyšetření okolností vzniku zprávy. Z propojení s občanskými demokraty obviňují i samotného šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho.

"Když selhávají standardní mechanismy a věci se zametají pod koberec, tak nám nezbývá nic jiného než přenést celou tu věc na parlamentní, tedy veřejnou úroveň," říká poslanec ČSSD Tejc.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) považuje vznik takové parlamentní komise za zbytečný. "V okamžiku, až bude vyšetřování ukončeno, potom je přesně na místě debata, zda je považováno toto vyšetřování za správně vedené, správně ukončené, či nikoli a zda má existovat komise nebo ne."

Po uzavření policejního vyšetřování chce Langer všechny dostupné důkazy zveřejnit.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme