Sobotka suverénně obhájil funkci prvního místopředsedy ČSSD

Prvním místopředsedou ČSSD zůstává Bohuslav Sobotka. Na sjezdu sociálních demokratů v Brně bývalý ministr financí neměl protikandidáta. Funkci obhájil hned v prvním kole tajné volby. Místopředsedou ČSSD pro řízení se stal bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který porazil šéfa pražské organizace Petra Hulinského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohumil Sobotka

Bohumil Sobotka | Zdroj: ČTK

Pozici druhého muže nejsilnější opoziční strany obhájil Sobotka velmi suverénně. Hned v prvním kole volby dostal 428 z 505 hlasů, což 87,4 procenta.

Oproti Jiřímu Paroubkovi, kterého ve včerejší volbě předsedy podpořilo jen 60 procent sociálních demokratů, je tedy Sobotkova pozice silnější. Obavy ze Sobotky prý Paroubek přesto nemá.

"Já se nebojím žádného svého potencionálního nástupce a doufám, že až jednou budu odcházet z předsednictví strany, tak že budou aspoň tři čtyři potencionální nástupci, z kterých si strana vybere. Já nejsem z těch jako Miloš Zeman, který nedokázal vybrat svého nástupce," prohlásil staronový lídr ČSSD.

Sobotka své spolustraníky ujistil, že bude vždy říkat šéfovi strany pravdu do očí. To, že pro něj hlasoval tak velký počet delegátů, nebere jako vzkaz sjezdu Jiřímu Paroubkovi.

"Já doufám, že delegáti hlasovali o Bohuslavu Sobotkovi, že nehlasovali o Jiřím Paroubkovi, a beru to jako vysvědčení, protože jsem byl dva roky místopředseda strany a po dvou letech mi delegáti dali vysvědčení. Myslím, že je to tak jedna mínus, dvojka," řekl Sobotka.

Paroubek už předem oznámil, že si přeje Sobotkovo další působení v nejužším vedení nejsilnější opoziční strany. Zdůvodňoval to tím, že byl úspěšným lídrem v Jihomoravském kraji při loňských volbách.

Místopředsedou ČSSD pro řízení se stal Milan Urban. Bývalý ministr průmyslu a obchodu porazil ziskem 64 procent hlasů šéfa pražské organizace ČSSD Petra Hulínského. Toho Paroubek ve vedení rozhodně nechtěl. Varoval dokonce, že by mohl rezignovat, pokud by sjezd Hulinského zvolil místopředsedou místo Urbana, kterého sjezdu navrhl. Hulinský po své porážce oznámil, že nebude usilovat ani o funkci řadového místopředsedy.

Do Lidového domu se naopak vrací jiný Paroubkův odpůrce, bývalý místopředseda pro hospodaření Martin Starec. Delegáti sjezdu vybrali za předsedu stranické Ústřední kontrolní komise ČSSD. Ve druhém kole dostal Starec necelých 55 procent hlasů, jeho soupeřem byl současný předseda komise Vilém Buriánek.

Starec odešel ze sídla ČSSD loni po sporech s Paroubkem a oba politici se ostře střetli i na brněnském sjezdu. "Samozřejmě z toho nejsem šťastný, protože mám určitý vyhraněný názor na jeho pracovní výkonnost, ale pokud bude slušně pracovat, tak proč nakonec ne, není to politická funkce," komentoval zvolení Starce Paroubek.

Starec k tomu řekl, že spolupráce s Paroubkem je přes všechny spory možná. "Je sociální demokrat a já se sociálními demokraty bez problémů dokážu spolupracovat. To není o odpouštění nebo ne, on musí hledat cestu k lidem a možná trošku cítit více pokory," uvedl Starec.

O zbylá tři křesla v předsednictvu ČSSD se utkají čtyři kandidáti - dosavadní místopředsedové Zdeněk Škromach, Petr Vícha a Jana Vaňhová, vedle nich ještě šéfka Sociálnědemokratických žen Jindřiška Maršová. Kandidatury se vedle Hulinského vzdali i předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme