Chemické rozbory odhalují nebezpečné hračky

Nakupujete dětské hračky v českých obchodech s přesvědčením, že jsou bezpečné, že přece kvalitu něčeho tak citlivého jako zboží pro děti určitě někdo ohlídal? Realita je jiná. Občanská sdružení namátkou koupila a nechala otestovat pět různých hraček a výsledek? Pro dětský organismus nebyla bezpečná ani jediná a tři z nich přímo obsahovaly nebezpečné ftaláty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

miminko v kočárku

miminko v kočárku | Foto: Jan Rosenauer

Chemické rozbory na žádost sdružení Arnika, Ekologického právního servisu a Sdružení obrany spotřebitelů provedl Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně. Co způsobují ftaláty lidskému organismu vysvětlila odbornice sdružení Arnika Miroslava Jobková.

"Jsou to látky prokazatelně reprotoxické, hromadí se v játrech, ledvinách. Jsou spojovány i se vznikem novotvarů, takže rakoviny. A my jsme vlastně zjistili ftaláty ve třech výrobcích, přičemž jen u jednoho výrobku se zjistilo, o jaké které konkrétní ftaláty se jedná. A pouze jeden výrobek se vymykal normám. Ostatní výrobky obsahovaly třeba jiná změkčovadla, jako jsou adipáty a citráty, u kterých se postupně také zjišťuje, že nejsou zcela zdraví bezpečné."

Česká obchodní inspekce už dostala od Arniky podnět k prošetření a případnému zákazu prodeje hraček. Kompletní seznam a fotografie testovaných výrobků bude k dispozici na stránkách sdružení www.bezjedu.arnika.org

Milan Kopp, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme