Ministr Pospíšil nařídil kontrolu povolování odposlechů

Inspekce ministra vnitra udělala podle premiéra Mirka Topolánka chybu při odposlechu telefonů v takzvané Kubiceho aféře. To, jakým způsobem soud povolil sledování soukromých hovorů, teď prověřuje ministerstvo spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Soudci jsou příliš benevolentní při povolování odposlechů soukromých telefonů, tvrdí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Umožňuje jim to totiž zákon. Souhlasí i předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. "Určitě systém s odposlechy v celé zemi je legislativně pojat velmi vágně a velmi nesystémově."

To, že se do telefonu raději neříká nic, co by nemělo vejít v obecnou známost, s tím každý počítá. Pořádný rozruch způsobilo ale zjištění serveru Aktuálně.cz, že policie odposlouchávala i desetileté až čtrnáctileté děti.

"Vy nemusíte dělat nic špatného, ale z toho telefonování, a to bychom si měli uvědomit, se dá získat řada dalších informací, které mohou být zneužity," říká advokátka Dagmar Raupachová. Navíc se ukázalo, že k odposlouchávaným patřily i telefony advokátů.

"Je otázka, co vše bylo nahráno; je zcela v rozporu s pojetím právního státu, aby byla odposlouchávána komunikace mezi advokátem a jeho klientem," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který už nařídil, aby způsob povolování odposlechů prověřili experti ministerstva.

"V následujících týdnech se dozvíme to, zda ministerstvo spravedlnosti má či nemá podat podnět k zahájení kárného řízení," dodal Pospíšil.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme