M. Topolánek: Bývalý premiér mohl získat přístup k odposlechům politických rivalů

Inspekce ministra vnitra odposlouchávala a sledovala i děti. Jejich čísla v oficiálních dokumentech vydávala za čísla ministra Ivana Langera. Zjistil to zpravodajský server aktuálně.cz. Inspekce tehdy vyšetřovala, kdo stojí za únikem zprávy policejního důstojníka Jana Kubiceho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Úřady začaly odposlouchávat Kubiceho, Langera a další poslance, policisty i novináře, kteří se podle inspekce mohli podílet na úniku zprávy. Zároveň ale napíchly například i telefony dcer olomouckého primátora a jejich spolužáků.

Premiér Mirek Topolánek takové nasazení odposlechů kritizoval: "Byla chyba, že byly nařízeny odposlechy, aniž by se zkoumalo, že je jejich nasazení opravdu důvodné. Byla chyba, že nikdo ani nezkontroloval, kdo je vlastně odposloucháván. Nebo to byl záměr? Byla chyba, že celý případ byl uměle spojen s trestním oznámením Jiřího Paroubka a bývalý premiér tak mohl získat přístup k odposlechům svých politických rivalů," zdůraznil Topolánek.

Tehdejší premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek obvinění rezolutně odmítá: "To jsou strašlivé bláboly, předseda Topolánek účelově lže, protože samozřejmě musí být známo, že o odposleších rozhoduje nezávislý soudce na žádost nezávislého státního zástupce."

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nařídil kontrolu celého postupu odposlouchávání hovorů v Kubiceho aféře.

Inspekce údajně lidi sledovala kvůli úniku takzvané Kubiceho zprávy, kterou policejní důstojník Jan Kubice loni v květnu dokládal ve sněmovně svá tvrzení o politickém tlaku při vyšetřování citlivých kauz. Dosud se přitom mělo za to, že inspekce prolomila soukromí pouze u Langra, předsedy sněmovního výboru pro obranu Vidíma, jeho tajemníka, dvou novinářů a tří policistů, které odposlouchávala.

Milan Kopp, Zdeněk Hejkrlík, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme