Langer: Kvůli kauze Kubiceho zprávy bylo odposloucháváno 46 čísel

Aféru s neoprávněnými odposlechy politiků, podnikatelů a dětí začalo vyšetřovat ministerstvo vnitra. Oznámil to jeho šéf Ivan Langer z ODS. Odposlechy celkem 46 lidí při vyšetřování úniku takzvaného Kubiceho zprávy nařídila inspekce ministra vnitra. Podle Langera ale v žádosti oklamala jak státního zástupce, tak i soudce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer

Ivan Langer | Foto: Marián Vojtek

Mezi odposlouchávanými byli například děti olomouckého primátora nebo předsedy sněmovního výboru pro obranu.

Na seznamu, který si nechal ministr Langer vypracovat svojí inspekcí, figurují i jména několika radních, podnikatelů a dokonce i advokátů, kteří neměli s vyzrazením Kubiceho zprávy vůbec nic společného.

Odposlechy právních zástupců jsou navíc hrubým porušením ústavy, protože policie mohla neoprávněně získat důvěrné informace o jejich klientech. "Tento případ dokazuje bezprecedentní porušování lidských práv a svobod. Tento případ dokazuje, že dračí vejce ČSSD skutečně existuje," prohlásil Langer.

Odpovědnost za nepřijatelný postup policie nesou podle Lanera expremiér Jiří Paroubek a Langerův předchůdce František Bublan. "Je to vaše politická odpovědnost a čekám, že se omluvíte všem, jejichž práva a svobody byly takovým způsobem brutálně pošlapány," vzkázal dnes Paroubkovi a Bublanovi

Paroubek tvrdí, že s pracovníky inspekce nikdy nejednal a nezná ani žalobce a soudce, kteří s nasazením odposlechů souhlasili.Podobně argumentuje i Bublan. "Já to vidím jako politické zneužití celé té kauzy a pan ministr moc dobře ví, že ovlivnit vyšetřování nebo dokonce trestní řízení z pozice ministra vnitra není vůbec možné, takže to jeho obvinění je naprosto účelové," uvedl Bublan.

Zpráva inspekce podle Langra neuvádí jméno pracovníka inspekce, který o povolení odposlechů požádal. "Zmiňuje pouze státního zástupce a soudce, který to povolil," řekl. Nevyloučil proto, že policista, který odposlechy zadal, na inspekci stále pracuje.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme